bezár
 

art&design

2010. 01. 16.
Szőnyi-grafikák Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás nyílik Szőnyi István grafikáiból, szén- és tusrajzaiból, akvarelljeiből a művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából január 23-án a Városi Művészeti Múzeumban Győrött.

prae.hu

Családi programnak szánják a rendezők a gyerekek számára is érdekesnek ígérkező kiállítást. A művek megtekintése után a fiatal tárlatlátogatók maguk is kipróbálhatják a bemutatott műveknél alkalmazott rajz- és grafikai technikákat, sőt a színes foglalkoztató füzetet haza is vihetik, s otthon is kitölthetik a tárlaton szerzett élményeik nyomán - mondta Pintérné Gergics Ágnes igazgatóhelyettes az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: a múzeum tulajdonában lévő Radnai-gyűjtemény olyan értékeit tárják most az emlékkiállítás látogatói el, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

Radnai Béla műgyűjtő egyedülálló kollekciót épített Szőnyi István festményeiből és grafikai munkásságából, vásárolt alkotásokat a művész főbb alkotói korszakaiból, így a gyűjtemény átfogja az 1910-es évektől kezdődően a művész klasszicizáló korszakát, majd zebegényi éveinek alkotói periódusát és az 1940-es években született művek időszakát is.

Ebből a gazdag anyagból merít a festőművészről megemlékező tárlat ezúttal tematikus válogatást. Bemutat tájképeket, állatábrázolásokat, klasszicizáló aktrajzokat. Számos alkotás a családi élet mindennapjait eleveníti fel kifinomult zsánerjelenetekben.

Az időszaki kiállításon látható rajzok és a múzeum állandó kiállításán megtekinthető táblaképek áttekintést adnak a Radnai-gyűjtemény Szőnyi Istvánhoz köthető alkotásairól.

A Radnai-kollekció - amely a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének jelentős alkotásait tartalmazza - a budapesti műgyűjtő hagyatékaként került Győrbe. Szőnyi István alkotásai mellett egyebek között Egry József, Medgyessy Ferenc, Derkovits Gyula, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Borsos Miklós művei fémjelzik a gyűjteményt.

Radnai Béla az egységes magyar gyorsírás feltalálója, a budapesti, első gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgató tanára volt. Az 1930-as években kezdte el a kortárs művészek alkotásait gyűjteni. A műgyűjtő 1962-ben hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés