bezár
 

irodalom

2010. 01. 15.
Mikszáth Kálmánra emlékeztek Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mikszáth Kálmánra, Nógrád megye nagy szülöttjére emlékeztek pénteken Salgótarjánban az író szobránál, születésének 163. évfordulóján.

prae.hu

Praznovszky Mihály, az eseményt szervező Mikszáth Kálmán Társaság örökös elnöke kiemelte: az idei ünnepség azért szokatlan, mert bár születésnapra emlékeznek, egyben meg is hirdetik, hogy ez a nap az utóbbi 100 esztendőről is szól, mivel 100 éve hunyt el Mikszáth Kálmán.
A salgótarjáni társaság májusban tartja a centenáriumi év központi megemlékezését.

Az irodalomtörténész Praznovszky Mihály kitért arra, hogy nem szabad Mikszáth Kálmánt úgy kezelni, mintha a XXI. század Magyarországáról írna, mert ő az örök Magyarországról ír.

"Írásainak ereje a mi gyengeségünkben van, és miután mi gyengék vagyunk, Mikszáth örökre erős marad" - fogalmazott. Szólt arról is, hogy nem szabad az írót beskatulyázni, hiszen ahány olvasó, annyiféle Mikszáth van.

Praznovszky Mihály szerint Mikszáth nem attól válik végtelenül korszerűvé, hogy leírja, mi a véleménye a magyar politikusokról, a képviselőházról, a karrieristákról, a pénzért országot vesztőkről, hanem mert azt is megtudjuk, mi a véleménye a természetről, a modernizációról, Magyarország európai helyzetéről.

"Bárhol nyitjuk ki, valami olyan izgalmas jelenkori helyzettel találkozunk, ami összefügg az életünkkel" - mondta.

Nógrád megyében több helyen is megemlékeztek pénteken Mikszáth Kálmánra, és szülőfalujában, a ma Szlovákiához tartozó Szklabonyán is koszorúztak az emlékháznál.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. A Jó palócok, A beszélő köntös, vagy A különös házasság szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés