bezár
 

zene

2010. 01. 15.
Finnország hangja, Tarja a miskolci operagálán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét Magyarországon lép fel Tarja Turunen, "Finnország hangja": a gótikus metálzenét játszó Nightwish zenekar egykori énekesnője június 12-én fellép a "Bartók+Európa 2010" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál Opera-Rock Show című programján a város Jégcsarnokában.

prae.hu

Az opera-rock show-t idén harmadszor rendezik meg: a szimfonikus metál képviseletében 2007-ben a svéd Therion, 2008-ban pedig a holland Epica adott emlékezetes koncertet a miskolci operafesztiválon. Tarja Turunen fellépéséről már tavaly szó volt, de a fesztivál opera-rock show programrésze 2009-ben elmaradt; az énekesnő végül a Petőfi Csarnokban koncertezett.

Az énekesnőt Tarja Halonen finn köztársasági elnök nevezte "Finnország hangjának". A finn Sibelius Akadémián végzett, majd 1996-ban csatlakozott a Nightwish zenekarhoz. Az együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult: a gótikus metál zene Tarja Turunen opera-szerű előadásmódjával és gyönyörű hangjával világszerte óriási sikert aratott.

A csapat és Tarja útjai az első demófelvétel után kilenc évvel és hét albummal 2005-ben váltak el. A fájdalmas szakítás után az énekesnő összeszedte magát és megkezdte szólókarrierje építését. A következő évben már énekelt egy karácsonyi lemezen illetve több fellépésen megcsillogtatta operaénekesnői erényeit is. 2008-ban előállt a rajongók óta régen várt saját albumával, a My Winter Stormmal, amit második stúdiólemeze, a What Lies Beneath követ majd.

A szimfonikus metál nagyasszonya a tervek szerint kétórás koncertet ad június 12-én Miskolcon. Több számot elénekel majd a My Winter Stormról, amely Magyarországon is aranylemez lett, emellett klasszikus zenei darabok, rockszámok, Nightwish-szerzemények is szerepelnek a repertoáron, és a még kiadás előtt álló második albumának néhány dalát szintén előadja saját együttese, és az operafesztivál által szervezett szimfonikus zenekar és kórus kíséretében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés