bezár
 

film

2010. 01. 13.
Színes kísérőprogramok a berlini filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Látványos installációkkal és kiállítással is várja az érdeklődőket Berlinben az idén hatvan éves nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale február 11. és 21. között.

prae.hu

Az első, 1951-es Berlinaléra emlékezve a nézők február 12-én megtekinthetik Fritz Lang filmrendező Metropolis című, 1926-os klasszikus némafilmjének restaurált változatát, méghozzá nem mindennapi díszletek között: a filmet a híres revüszínházból, a Friedrichstadtpalastból vetítik a Brandenburgi kapura feszített vászonra.

Bár maga a filmfesztivál február 11-től február 21-ig tart, már hamarabb, január végétől láthatják a sztárparádét a Berlinbe látogatók: a mozi és a filmek szerelmesei fotókiállítást nézhetnek meg, amely az elmúlt Berlinalék vendégeinek portréit mutatja be. Látható itt többek között Cate Blanchett, Mick Jagger, Nina Hoss, George Clooney, Gong Li és Kate Winslet fotója.

A Brandenburgi kapunál február 12. és 15. között Vorhang auf - The Curtain! (Függönyt fel!) címmel művészi installáció is felidézi a mozi csodáját és hatalmát. Christina Kim koreai-amerikai művésznő háromszáz négyzetméteres szimbolikus mozifüggönyét feszítik itt ki, amely újrahasznosított film- és Berlinale-plakátokból, DVD-kből és egyéb, a filmvilágból származó anyagokból készült.

Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója február 14-én a mozi jövőjéről tart vitát. A pódiumbeszélgetésen filmkészítők, építészek és szociológusok is részt vesznek majd.

A jubileumi Berlinale plakátja több mint tizenötezer filmcímmel emlékezik meg a filmfesztivál történelméről. A plakáton lila háttér előtt sárga-zöld írással jelennek meg azoknak a filmeknek a címei, amelyeket az elmúlt hatvan évben levetítettek Európa és a világ egyik legfontosabb filmes eseményén. "Kis türelemmel mindenki megtalálhatja a kedvenc filmjét" - fűzte hozzá Kosslick.

A Berlinale honlapján (www.berlinale.de) a világ minden tájáról érkező prominens személyek és a közönség filmfesztiválhoz kapcsolódó történeteit, anekdotáit is olvasgathatják az internetezők.

Emellett az érdeklődőket az elmúlt hat évtized során a fesztiválon készített fotók kronologikus összeállításával hívják időutazásra a honlapon a Berlinale szervezői.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés