bezár
 

zene

2010. 01. 13.
Vizsgatéma lett a pécsi egyetemi lövöldözés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vizsgatéma lett a pécsi egyetemi lövöldözés a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karán: a hangfelvétel-manipuláció kurzus résztvevői kedden este mutatták be a tavaly novemberi ámokfutás kapcsán készített alkotásaikat.

Kovács Balázs oktató a vizsga helyszínén, a Művészetek és Irodalom házában az MTI-nek elmondta, a harminc érintett hallgató maga választotta a témát és többféle módszert alkalmazhatott mondanivalójának közlésére. Voltak, akik performanszot adtak elő, mások videofilmet, hangfelvételt, installációt készítettek.

Az egyik vizsgázó kitakart szemű egyetemisták fotóit vetítette egymás után zenei aláfestéssel, mások papírlapokat téptek össze és bakelitlemezeket vágtak földhöz, miközben mögöttük kétségbeesett fiatalok képei villantak fel.

"A tragédia az idő múlása okán nem közvetlenül, hanem árnyalt, szimbolikus, kreatív formában, az eseményektől eltávolodva jelenik meg a diákok munkáiban. A vizsgázókat erősen foglalkoztatta az, hogy egymás megismerése nélkül nem alakulhat ki normális közösség. Ezért azt a tanulságot fogalmazzák meg, hogy legyünk egymásra utalva, ezzel azonban ne éljünk vissza" - mondta az oktató. Hozzáfűzte: a "művészeti karosok" úgy látják, erős közösségek kialakításával az egyetemi lövöldözéshez hasonló esetek megelőzhetők lennének.

Kovács Balázs megjegyezte: tekintettel az érzékeny témára is, függetlenül a teljesítményétől, senki sem bukott meg a vizsgán, csak az, aki nem vett azon részt. Az MTI által megkérdezett diákok azt mondták, a téma nemcsak aktualitása, a vizsga teljesítése miatt volt fontos a számukra, hanem azért is, mert a művészetet alkalmazva segíthettek maguknak a történtek feldolgozásában.

A pécsi egyetem biofizikai intézetében tavaly november 26-án egy 23 éves hallgató pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. Az elkövetőt aznap elfogták, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés