bezár
 

irodalom

2010. 01. 11.
Mikszáth Kálmánra emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mikszáth Kálmán születésének 163. évfordulója alkalmából több helyszínen is megemlékezést tartanak pénteken Nógrád megyében, valamint a szlovákiai Szklabonyán, az író szülőfalujában.

prae.hu

Bagyinszki Istvánné, a salgótarjáni Mikszáth Kálmán Társaság titkára elmondta: hagyományosan az író születésnapja, január 16. körül emlékeznek meg Mikszáth Kálmánról, ugyanakkor az idei rendezvény a társaság első centenáriumi ünnepsége lesz, hiszen az író száz éve hunyt el.

Pénteken Salgótarjánban Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a társaság örökös elnöke mond évfordulós megemlékezést az író szobránál, a Kodály Zoltán Tagiskola előtt, majd a Balassi Bálint megyei könyvtárban folytatódik a program, ahol Fábri Anna irodalomtörténész tart előadást.

Ezzel párhuzamosan Budapesten is koszorúzást szerveznek a Mikszáth téren, majd a Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva előadását hallgathatják meg a résztvevők.

Iskolai programok is zajlanak pénteken Nógrád megyében. Mikszáth Napot tartanak Pásztón a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskolában. Ennek keretében a tudományos diákköri ülések, előadások és filmvetítések mellett a prózamondó versenyt rendezik meg. A "nagy palóc" lesz az irodalmi háziverseny témája Nógrád megyében az író nevét viselő általános iskolákban.
Balassagyarmaton jubileumi gálaműsort tartanak a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában, a programban az elmúlt 20 év Mikszáth-szavalóversenyeinek győztesei is közreműködnek. Ez az intézmény szervezi a hagyományos Mikszáth-szavalóverseny döntőjét január 21-én és 22-én.

Párhuzamos megemlékezéseket szervezett Nógrád megye és Balassagyarmat önkormányzata a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezettel közösen január 15-ére. Délelőtt Szklabonyán lesz koszorúzás a Mikszáth Kálmán Emlékháznál, ahol Marta Kálovcová polgármester és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet. Délután Mikszáth Kálmán mellszobrát koszorúzzák meg Balassagyarmaton, itt Medvácz Lajos polgármester mond köszöntőt.
A városháza dísztermében folytatódik az ünnepség, ahol Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat elnöke mond beszédet, majd szemelvények hangzanak el Mikszáth publicisztikájából és előadást hallgathatnak meg az érdeklődők Mikszáth és a Palócföld kapcsolatáról.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Újságíróként a Pesti Hírlap egyik legkedveltebb szerzője lett, 1903-tól az Újság főmunkatársa volt. A jó palócok, A beszélő köntös, vagy a Különös házasság szerzője 1910. május 28-án halt meg Budapesten.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés