bezár
 

irodalom

2010. 01. 10.
Bocsánatot kért a Google a kínai íróktól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyilvánosan kért bocsánatot a Google kínai íróktól, amiért szerzői hozzájárulás nélkül tette közzé azok műveit. Az internetóriás közleményét vasárnap tették közzé a Kínai Írószövetség (CWA) honlapján.

prae.hu

A Google elismerte, hogy online könyvtárába kínai szerzői jogvédelem alatt álló könyveket másolt, és azt is, hogy utólagos tárgyalásai az elégedetlenségüknek hangot adó kínai szerzőkkel nem voltak kielégítőek, s ezért bocsánatot kér.

A dokumentum szerint a keresőóriás továbbra is szolgáltatása fontos részének tartja a kínai könyvek közreadását és a felmerült nézeteltérést a kínai szerzői jogvédők illetékes társaságának közvetítésével szeretné tisztázni.

A Google egyben ígértet tett arra, hogy a jövőben tartózkodni fog a kínai írók könyveinek engedély nélküli szkennelésétől. A cég a jövőbeni együttműködési megállapodás tervezetének benyújtására készül, a megállapodásra várhatóan júniusig sor kerül.

A CWA illetékese Jang Cseng-cse (Yang Chengzhi) a Hszinhua hírügynökségnek úgy fogalmazott, reméli, hogy a bocsánatkérés őszinte és ígéretét a cég teljesíteni fogja. A CWA nem kíván közvetlen tárgyalásokba bocsátkozni, hanem egyelőre várja a "kielégítő ajánlatot".
Korábbi kínai becslések szerint a Google mintegy 18 ezer kínai könyvet digitalizált és helyezett el a könyvtárában. "Mindez történt a kínai írók tájékoztatása nélkül, és anélkül hogy fizettek volna érte. Eddig még egyetlen szerzőt sem találtunk, aki felhatalmazta volna a Google-t művének beszkennelésére" - nyilatkozta még októberben Csang Hung-po (Zhang Hongbo) a írásművekkel foglalkozó kínai szerzői jogvédő társaság (CWWCS) főigazgató-helyettese.

A Google által 2009 végén rendelkezésre bocsátott adatok szerint a Google Book a kínai könyveket 80 ezer kategóriában tette hozzáférhetővé, s 2600 olyan szerző érintett, akik tagjai az írószövetségnek, de a lista még nem teljes.

2009 novemberében az írószövetség hivatalosan bejelentette, hogy ki kíván állni az írók szerzői jogaiért. A nevükben eljáró CWWCS eddig három tárgyalást folytatott az amerikai céggel, a negyedik január 12-én várható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés