bezár
 

film

2010. 01. 07.
Kínában bebörtönöztek egy tibeti rendezőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatévi börtönbüntetésre ítéltek Kínában "a haza kettészakítása" címén egy tibeti filmrendezőt.

prae.hu

Mint a Radio Free Asia (RFA) amerikai rádióadó csütörtökön jelentette, az ítéletet december 28-án mondta ki egy bíróság Hsziningben (Xining), Csinghaj (Qinghai) kínai tartomány fővárosában Dondup Vangcsen ellen. Alapját azok az interjúk képezték, amelyeket a rendező tibetiekkel készített a dalai lámáról, a pekingi olimpiáról, valamint a Tibetben bevezetett kínai törvényekről.

A 35 éves rendezőt a véres tibeti zavargások kirobbanása után, 2008 márciusában tartóztatták le. Azért tért vissza száműzetéséből Tibetbe, hogy ott interjúkat készítsen, melyekben a tibetiek bírálták a szülőföldjükön létező állapotokat. A felvételek egy részét sikerült külföldre juttatnia, ezekből készült A félelmet magunk mögött hagyni című dokumentáció.

Svájcban élő családtagjai aggodalommal nyilatkoztak Dondup Vangcsen egészségi állapotáról. Elmondásuk szerint a férfi májbeteg, és az orvosi ellátást megtagadják tőle. A Németországban működő Nemzetközi Kampány Tibetért szervezet közlése szerint ügyvédjének nem engedélyezték, hogy a perben védje őt, az ügyvéd szerint pedig a férfit meg is kínozták.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet, amely a véleményszabadságért száll síkra, élesen bírálta és Kína szégyenének nevezte az ítéletet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés