bezár
 

art&design

2010. 01. 07.
EKF - Kezdődik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program vasárnapi hivatalos nyitóünnepségének háromnapos felvezető eseménysorozata, amelynek keretében a diákok a város közterein utcaszínházi jeleneteket gyakorolnak be.

prae.hu

Gerner András, a Pécs2010 Menedzsmentközpont sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: csütörtökön, pénteken és szombaton a megnyitó karneváli menetében résztvevő 450 pécsi diák a megyeszékhely közterein tanulja be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot. A hétvégi megnyitó menetében szereplő diákok e három nap alatt megismerkednek a megelevenítendő történelmi korszakokkal, betanulják a menet és a vonulás lépéseit. Csütörtök délután a Dóm téren a római kor (a város születése), az ókeresztény időszak és I. István kora elevenedik meg; az uralkodó 1009-ben alapította meg a pécsi püspökséget.

Pénteken a Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti épülete előtt az egyetemet 1367-ben megalapító Nagy Lajos király mellett Janus Pannonius, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője, valamint a török kor is testet ölt.
Szombaton a Csontváry Múzeum előtti Sétatéren a 17. századtól a 20. századig megelevenednek a baranyai megyeszékhely legfontosabb védjegyei és legfőbb mozzanatai, mint az iparosodás és a polgárosodás. Gerner András hangsúlyozta: kevés olyan város van Európában, ahol a történelmi korok és a kultúrák rétegződése annyira együtt él és egymásra épül, mint Pécsett. A különböző korokból átöröklődött kulturális rétegek összessége ad eredeti és igazi, csak itt fellelhető, egymást erősítő közeget.

Hangsúlyozta: a vasárnapi megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszke a város, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni akar önmagának és a világnak. A Káel Csaba rendezte megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében mutatja be Pécs kultúrtörténeti arcait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés