bezár
 

film

2010. 01. 07.
Dokfilmes fesztivált rendez hétvégén az ELTE
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Társadalmi kérdéseket feszegető magyar és külföldi dokumentumfilmekből rendez fesztivált az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Társadalomtudományi Kara szombaton és vasárnap Budapesten, az Örökmozgó Filmmúzeumban.

prae.hu

A szervezők közlése szerint az ingyenesen látogatható rendezvény célja, hogy bemutassa: fontos társadalmi kérdésekkel nemcsak elméleti szinten kell és lehet foglalkozni, hanem azokat izgalmas módon, audiovizuális eszközökkel is fel lehet dolgozni.

"A fesztivál elsősorban a középiskolás-egyetemista generációhoz szeretné közelebb hozni mind a műfajt, mind a társadalomtudományokat úgy, hogy közben a hazai és nemzetközi klasszikus és kultikus mozik mellett a legfrissebb termésből is válogat" - olvasható az összegzésben.

A kétnapos fesztiválprogramot egy premier, Csáki László Bádogváros című filmjének vetítése nyitja. Az alkotás a miskolci Avason épült különös városrészt mutatja be. Szombaton a migráció és a beilleszkedés kérdéseit vizsgáló hazai és külföldi filmeket követően rendezők, az ELTE szociológusai, valamint a menekültügy területén dolgozó szakemberek beszélgetnek a kérdésről.

A szombati második tematikus blokk a szociális munka és a segítő szakma nehézségeiről, a krízishelyzetekből kivezető utak kereséséről szóló filmekkel és szakmai beszélgetéssel zárul. Ezt Marc Singernek a hazai mozikban korábban nem látott kultikus filmje, a Dark Days vetítése követi. Az akcióantropológiába új színt hozó, hosszú évek munkájával készült, többszörös díjnyertes film a New York-i metró alagútjaiban élő hajléktalanok sorsát követi nyomon.

A vasárnapi első blokkban a politikáé a terep: 12 órától Varga Ágota Aczél Györgyről szóló 2009-es filmjét vetítik, majd a rendezővel tartanak beszélgetést. Ezt követően Magyarország legújabb kori történelmét feldolgozó filmeket vetítenek, majd politológusok beszélnek az új politikai mozgalmak újfajta politizálásáról.

A fesztivál utolsó tematikus blokkja a média és a reklámok hatását járja körül, amely során moziban először vetítik Spáh Dávid Szikék szépe című alkotását, amely a szépségplasztika világába nyújt betekintést. A filmeket követően az ELTE oktatói beszélgetnek a rendezőkkel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés