bezár
 

zene

2010. 01. 05.
Simon Izabelláé és Várjon Dénesé az amerikai ösztöndíj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Simon Izabella és Várjon Dénes nyerte el első alkalommal az amerikai Bard College konzervatóriumának magyar vendégtanári ösztöndíját, a zongoraművész házaspár a 2010-11-es tanévben kéthetes kurzust ad szólózongora és kamarazene szakos növendékeknek.

prae.hu

Mint azt Robert Martin, a Bard College Conservatory of Music igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a New York közelében működő felsőoktatási intézmény konzervatóriumában a 70 muzsikus növendék között már 10 magyar diák tanul. Többségük fa- és rézfúvós, de van köztük csellista és zongorista is.

A csaknem százéves egyetem magyar kapcsolatai 1957-re nyúlnak vissza, amikor több mint háromszáz menekült magyar fiatal számára adott negyed évre ellátást és lehetőséget a nyelvtanulásra. Közöttük volt a rendszerváltás után hazatelepült orvos-kutató és író, Bitó László; az ő kapcsolatai révén kerültek a Bard College konzervatóriumának pályázatai Magyarországra.

"A Bard College megtanított a dolgokról másképp gondolkodni" - részletezte az intézmény erényeit Bitó László, hozzátéve: a Bard olyan campus a Hudson partján, ahol mindig történik valami újdonság. Példaként említette az úgynevezett "börtön kezdeményezést", amelynek keretében hosszú időre elítélteknek kínálnak oklevélszerzési lehetőséget, és a konzervatórium zenekara koncertezik is a fegyházban.
A jelenleg az intézményben tanuló tíz magyar növendék közül jelenlévők megerősítették: a Bardban remek körülmények között sokat kell tanulni, de nagyfokú önállóságra nevelik őket. A Bardon neves vendégtanárok - például a Juilliard vagy a Curtis Institute oktatói - is tartanak órákat.
Az egyetemi ösztöndíj elég a diákok ellátására és a tandíjra, de a campus területén munkát is vállalhatnak. Ha a vendégoktatók elfoglaltak, a növendékek utaznak hozzájuk, az útiköltséget az iskola fizeti. A családokat pusztán a hangszervásárlás terheli, az amerikai rendszerben ugyanis a növendékek saját instrumentummal tanulnak, de van mód a kölcsönzésre.

Nagy Dávid Ádám fagottista például - aki a keddi sajtótájékoztató moderátora is volt egyben - a Bard sajátos követelményeinek megfelelően nemcsak hangszerét tanulja az általa választott 5+1 éves képzés során, hanem japán nyelvet és irodalmat is. Az intézményben ugyanis egyedülálló módon a hangszeres képzés mellett egy másik - például bölcsész vagy közgazdász - szakot is el kell végezniük a hallgatóknak.

Simon Izabellát és Várjon Dénest, akik elsőként nyerték el a magyar zenészek számára létrehozott új vendégtanári ösztöndíjat, egy Carnegie Hallban adott koncert után kereste meg Robert Martin azzal, hogy pályázzanak. Kiemelték, a Bard a XXI. század számára nevel muzsikusokat, akik nemcsak a zenei pályán képesek boldogulni.
Mint arra a zenészházaspár rámutatott, művészi alapelvük egyezik a Bard szellemiségével, amely szerint a zenészek számára létkérdés a társművészetek és tudományok ismerete és összekapcsolása az előadási gyakorlatban. Saját praxisukban a sokrétűség érvényesül, ezért is tervezik, hogy a szólózongora mellett kamarazenei képzést is adnak kurzusukon.

A Bard College konzervatóriumának növendékeit meghallgatásokon választják ki - a magyarországi jelentkezők hétfőn és kedden mutathatták be zenei tudásukat Robert Martinnak, aki Budapestről Prágába és Krakkóba utazik tovább. A vendégtanári ösztöndíjra pályázni lehet, egy héttől egy teljes tanévnyi időtartamra, a 2010-11-es tanévre még 2010. május 15-ig.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés