bezár
 

zene

2009. 12. 23.
Budapesti és szegedi koncert az UNICEF javára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Következő hangversenyét az UNICEF javára adja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szerdán Szegeden, csütörtökön pedig a Művészetek Palotájában.

prae.hu

Az együttes sajtóirodájának közlése szerint Beethoven Missa Solemnis című oratorikus alkotásának szólistái Sümegi Eszter, Mester Viktória, Horváth István és Kovács István lesznek, a zenekart Kocsis Zoltán vezényli.
A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) 2006 óta az UNICEF kinevezett jószolgálati nagykövete. A követi megbízást a brit színész, Roger Moore adta át Kocsis Zoltán főzeneigazgatónak, majd 2008-ban fel is lépett velük Prokofjev Péter és a farkas című zeneművének narrátoraként.

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjeivel 2005 óta minden évben hozzájárul ahhoz a csaknem két és félmillió dollárhoz, amellyel az UNICEF segíti a világ nehéz sorban élő gyermekeit.

A Missa Solemnist 1818 és 1823 között komponálta a zeneszerző. A zenetörténet az öt tételes alkotást a leghatalmasabb Beethoven-műnek tartja, amely a legfájdalmasabb vajúdások közepette született.

A kompozíció sorsa is elég nehéz volt, a zeneszerző sokaknak felajánlotta előfizetéses megjelenésre, de kortársaitól sem kapott ajánlatára választ. Végül a mainzi Schott jelentette meg, már Beethoven halála után.
Bécsben, a Kärtnerthor Theaterben csak töredékesen adták elő 1824-ben, a Miss Solemnis első teljes bemutatóját Szentpéterváron tartották. A Missa utolsó szakaszában, az Agnus Deiben békezene hangzik föl - ez teszi a karácsonyi ünnepkör méltó műsordarabjává.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés