bezár
 

zene

2009. 12. 21.
Átépítik a Berlini Állami Operaházat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jobb akusztika érdekében átépítik az Unter den Lindenen található Berlini Állami Operaházat.

prae.hu

Négy méterrel megemelik az épület tetejét, így jelentősen nő a tér - mondta el Regula Lüscher, a szenátus építési igazgatója hétfőn Berlinben.
A 239 millió eurós költségvetésű építési munkálatok 2010 szeptemberében kezdődnek meg HG Merz építészmérnök vezetésével. Az állami operaház a 2013 októberi megnyitásig a Schiller Színházba költözik.
A szanálás, melynek során ötvenmillió euró értékben újítják fel a színpadi technikát, szigorúan Richard Paulick (1903-1979) építész tervei alapján valósul meg. Az intézményt a második világháború után Paulick irányításával építették újjá, ő pedig Georg von Knobelsdorff (1699-1753) építőmester eredeti terveit követte.

A harmadik emelet és a tető közötti, ülőhelyek nélküli galériával a jelenleg 6500 köbméternyi teret 9500 köbméterre növelik. Ezzel elérik, hogy a keletkező visszhang a jelenlegi 1,1 másodperc helyett 1,6 másodpercig terjedjen - elektromos erősítők nélkül.

A nagyobb és hosszabban tartó visszhang segítségével egyes hangszerek és az énekesek is jobban érthetőek lesznek. Daniel Barenboim főzeneigazgató az állami operaházban is olyan akusztikai feltételeket követel, amilyenek a világ más operaházaiban megvalósulnak.

Merz szerint egy negyedik emelet beépítése nem javított volna az akusztikai feltételeken.

Lüscher elmondta: a munkálatokat egyeztették a műemlékvédelemmel is. Az épületet az 1950-es éveknek megfelelő dekorációval látják el, az 1980-as években végrehajtott változtatásokat részben visszaállítják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés