bezár
 

zene

2009. 12. 19.
Bognár Szilvia karácsonyi koncertje a Millenáris Teátrumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két nappal szenteste előtt, december 22-én a fővárosi Millenáris Teátrumban mutatja be közelmúltban megjelent karácsonyi lemezét Bognár Szilvia, az egyik legtehetségesebb magyar népdalénekes és együttese.

prae.hu

A Harang csendül című albumra karácsonyi népdalok, énekek és imádságok mellett két vers, Rainer Maria Rilke és Ady Endre egy-egy megzenésített költeménye is felkerült. Az ünnepi hangulatú dalokat Bognár Szilvia közösen válogatta párjával, a zeneszerző, nagybőgős Kovács Zoltánnal.

"Ady Karácsony - Harang csendül... című verse a címadó, de ennek sorait nem feltétlenül szó szerinti üzenetnek szántam, vagy legalábbis nem mindet. A falu megszokott, hagyományos rendje után áhítozó emberkép megkapó, sőt aktuális lehet, de van, aki esetleg utópisztikusnak érzi. A gyermeki tisztaság és hit, a szeretet utáni sóvárgás, általában az örök emberi értékek megtartása a saját karácsonyi regémnek ugyanúgy része, mint másokénak. Kívánom, hogy váljon valóra" - fejtette ki Bognár Szilvia az MTI-nek.

Mint kiemelte, a vers helyszíneit, különböző hangulati részeit három jól elkülöníthető zenével ábrázolták. Az első rész a hagyományos paraszti kultúra világa, itt Bognár Szilvia egy széki lassúra emlékeztető dallamra énekel. A második tétel egy városi közeg, a harmadiknál pedig a harangzúgást imitáló zenei aláfestés tér vissza, amelyre egy archaikus, improvizált sirató dallam került.

A lemezt megjelentető Gryllus Kiadó gondozta Bognár Szilvia első két albumát, a 2006-os Ének őrzi az időt és a tavalyi Semmicske énekeket is.

"Felvetettem Gryllus Dánielnek, hogy szívesen készítenék egy anyagot a kiadó karácsonyi cd-sorozatába, ő pedig üdvözölte ezt az ötletet" - mesélte az énekesnő. Karácsonyi cd-je korábban már Sebestyén Mártának, Palya Beának, Csík Jánosnak, tavaly Cseh Tamásnak is megjelent ebben a sorozatban, idén Bognár Szilvia mellett a Bolyki Brothers is kijött egy ilyen hanghordozóval.

Bognár Szilvia megjegyezte: eddigi szólólemezein csak népdalokat énekelt, most először készített versmegzenésítéseket. Hozzátette: nagyon szereti a karácsonyi verseket, másrészt szerette volna, ha sokszínű lemez születik.

A december 22-iki lemezbemutató koncerten a Millenáris Teátrumban a négy-öt karácsonyi dal mellett az énekesnő korábbi lemezeiről is előad számokat.

"Mivel ez egy közös este lesz Ferenczi Györggyel és a Rackajammel, közös produkciót is tervezünk. Gyuri játszik a mi repertoárunkból, én velük éneklek majd egy dalt, és lesz egy dal a két együttes közös előadásában" - mondta Bognár Szilvia.

Jövő évi terveivel kapcsolatban elárulta, hogy szeretne minél többet koncertezni zenekarával, amelyben Bede Péter szaxofonon, kavalon és furulyán, Gerzson János oudon, Gyulai Csaba ütőhangszereken, Kovács Zoltán nagybőgőn és buzukin, Pál István "Szalonna" hegedűn, Rácz Krisztián akusztikus és elektromos gitáron, Thurnay Balázs pedig furulyán játszik.

Beszámolt arról, hogy világzenei lemezei után 2010-ben várhatóan egy hagyományos népzenei albumot készít Vizeli Balázzsal, a Téka együttes egykori prímásával, emellett a kobzos Bolya Mátyással és Szokolay Dongó Balázs szaxofonos-furulyás-klarinétossal is összeállítottak egy trió produkciót. Szó van arról is, hogy Bognár Szilvia és Kovács Zoltán bővíti az eddigi lemezeken már előfordult duó (nagybőgő és basszusgitár plusz ének) kompozíciók körét, amely szintén egy lemezhez vezethet.

Ami a Szájról Szájra produkciót illeti - ebben Szalóki Ágival és Herczku Ágnessel énekel együtt -, egyelőre nincs új repertoár, de egy Cseh Tamás-emléklemezen és -koncerten mindenképpen szerepelnek együtt.

"Létezik egy latin középkori himnuszokat megzenésítő formáció is, a Sator Quartet, amely kíséretében Lovasi Andrással éneklek együtt, és január-február tájékán rögzítünk egy albumot" - mondta Bognár Szilvia.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés