bezár
 

film

2009. 12. 17.
Emmerich apokalipszise megrengette a kínai mozikat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei legnagyobb kasszasiker lett Kínában Roland Emmerich 2012 című katasztrófafilmje, amelyben éppen a kínaiak mentik ki az emberiség maradékát az apokalipszisből.

prae.hu

A filmre november közepe óta 451 millió jüanért (13 milliárd forint) váltottak jegyet a nézők, leszorítva a toplista csúcsáról a 450 millió jüan bevételű Transformers 2. című robotos kalandfilmet, és messze megelőzve a 416 millió jüant forgalmazó Egy köztársaság alapítása című hazafias kínai történelmi produkciót.

A 200 millió dolláros hollywoodi film története szerint éppen a maja naptár által megjósolt világvége idején, 2012-ben következik be a Föld katasztrófája: egy óriási napkitörés következtében a kontinensek a tenger mélyére süllyednek. Az apokalipszis közeledtét egy indiai tudós fedezi fel, s a világ vezetői a legnagyobb titokban készülnek az emberiség értékeinek és maroknyi képviselőjének megmentésére. A Himalája lábainál építtetik meg a kínaiak segítségével a modern Noé bárkáit a túlélők számára.

Nem csoda tehát, hogy a film üzenete a kínaiak zömében úgy fogalmazódott meg: "a kínaiak megmentik a világot".

"Biztos, hogy a kínai szál nagy szerepet játszott a film sikerében" - jelentette ki Csou Li, a filmet forgalmazó Sony kínai vezetője.
Az utóbbi évtizedben Kína több produkcióban - így a Vörös sarokban vagy a dalai láma életéről szóló Kundunban - is rossz színben tűnt fel. "A 2012-ben ellenben pozitív szerepet játszik: a 'Made in China' Noé bárkák az ország erejének növekedését és ipari fejlődését szimbolizálják" - vélekedett Jü Li, a kínai filmművészeti kutatóközpontból.

Azért Kínában sem rajong mindenki feltétel nélkül A függetlenség napja és a Holnapután rendezőjének új munkájáért. Akadnak, akik szerint semmiképp sem ajánlható gyerekeknek, egy színész pedig blogjában arról írt, milyen megalázóan bánnak a kínaiakkal a történetben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés