bezár
 

zene

2009. 12. 17.
Bemutatja új lemezét a Szabó Dániel Trió és Chris Potter
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lemezbemutató koncertet tart pénteken Budapesten a fiatal magyar dzsesszzenész-generáció kiemelkedő előadója által vezetett Szabó Dániel Trió.

prae.hu

A csapat a Chris Potter New York-i szaxofonossal készített, Contribution című albumát mutatja be a fővárosi Telekom Zeneházban.

Szabó Dániel, a különleges egyéni hangvételéről ismert zongorista, zeneszerző és triója tavalyelőtti lemezén, a Frictions-ön Kurt Rosenwinkel amerikai gitáros működött közre.

"Nem azért hívok külföldi világsztárt a lemezeimre, mert jól hangzik a nevük, és mert ez promóciós szempontból kívánatos, bár nyilván ennek is van előnye. Egyszerűen arról van szó, hogy mindkét zenésszel nagyon jó a kapcsolatom, Rosenwinkel amerikai zenekarával turnéztam is 2005-ben. Az alapvető különbség kettejük közreműködésében, hogy a gitáros csak három dalban játszott a Frictions-ön, míg Potter szerepe jóval nagyobb volt a Contribution-ön, hiszen valamennyi számban szaxofonozott" - fejtette ki Szabó Dániel az MTI-nek.

Chris Pottert, a 38 éves New York-i zenészt a szakma generációja egyik, ha nem a legnagyobb hatású tenorszaxofonosának tartja. A Szabó Dániel Trió Győrött, a Médiawave fesztiválon játszott először együtt néhány évvel ezelőtt Potterrel, aki magyar felesége révén sokat tartózkodik Magyarországon.

"Egyszer küldött egy emailt, hogy szeretne velem jammelni, így kezdett kialakulni valami. Elkezdtem azon gondolkodni, milyen lenne szaxofonra dalokat komponálni, ami nem esett nehezemre, hiszen kedvelem a szaxofonos kvartett formációkat, magam is játszom ilyenben a Borbély Műhelyben" - mondta a zongorista.

Szabó Dániel kompozíciói sajátos hangvételű darabok, a dzsesszelemek mellett a hazai kultúrkörnyezet hatásai is felfedezhetőek benne, amit Chris Potter kiválóan tolmácsolt és hozzáadta saját dolgait.
A Contributiont két nap alatt rögzítette a budapesti Pannónia Stúdióban Szabó Dániel, Szandai Mátyás nagybőgős, Németh Ferenc dobos és Chris Potter. A zeneszerző szerint jó volt a hangulat, és gyakorlatilag egy lendülettel felvették az anyagot, ugyanakkor nagyon kellett koncentrálniuk, mert nehéz darabokat játszottak fel egy kétórás próbát követően.

Hangsúlyozta, hogy nagyra tartja a fiatal hazai zenészgeneráció tagjait, és trióján kívül szokott együtt játszani például Bacsó Kristóf szaxofonossal, Czirják Csaba gitárossal, akik hozzá hasonlóan Bostonban tanultak, valamint a budapesti dzsessztanszakra járó Benkó Ákos dobossal. Elismeréssel szólt a szintén szaxofonos Tóth Viktorról és Bolla Gáborról is.

"Kezd kialakulni egy fiatalokból álló kör, amelynek tagjai rendszeresen együtt gyakorolnak, összejárnak, kicserélik tapasztalataikat. Akik kint tanultunk Amerikában, olyan szemléletet, nyitottságot, rugalmasságot, ugyanakkor a tradíció tiszteletét szívtuk magunkba, ami talán nehezebben megszerezhető itthon. Az Egyesült Államokban mindenki produkcióban, színpadban, magas színvonalú teljesítményben gondolkodik" - fejtette ki a 34 éves zongorista.

A számos formációban játszó Szabó Dániel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után Los Angelesben és Bostonban folytatott tanulmányokat, számos tehetségkutató versenyt nyert meg, köztük a Montreux-i Jazz Fesztiválét.

A csütörtöki lemezbemutató koncerten a Szabó Dániel Trió az új album számai mellett várhatóan Bill Evans és Thelonious Monk egy-egy örökzöld szerzeményét is eljátssza.

Szabó Dániel elmondta, hogy 2010-ben több hazai és külföldi fellépése lesz majd a Borbély Műhellyel, közreműködik Szalóki Ági koncertjein, valamint Brüsszelben és Pécsett is lesz szólózongora-estje. Még nem tudja, következő lemezét trióban vagy önállóan rögzíti-e, egyelőre csak abban biztos, hogy valami eddigitől eltérő karakterű anyagot készít.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés