bezár
 

építészet

2009. 12. 17.
A Ráday Kultucca jövője
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Corvinus Egyetem tájépítészeti karának két negyedéves hallgatója, Frischmann Judit és Angyal Andrea nyerte el az első díjat a Ráday Kultucca - a turisztikai és kulturális negyed jövője című ötletpályázaton, amelyre öt egyetemről 34 értékelhető pályázat érkezett. Ezekből 15 munkát díjazott a zsűri, amelynek elnöke Gegesy Ferenc polgármester volt.

prae.hu

Orbán György projektmenedzser, a Ráday Könyvesház vezetője, a Kultucca programjainak szervezője elmondta az MTI-Pressnek, hogy hamarosan új helyzet áll elő, amikor az utcát megnyithatják, és összeköttetést teremthetnek a Dunával, a CET-tel, a közraktárak helyén épülő kulturális intézménnyel, másik irányban pedig a Nagycsarnokkal, a Kálvin térrel, a Kecskeméti utcával és a Nagykörúton át a középső Ferencvárossal. A hogyan tovább? miatt írta ki az ötletpályázatot a Ráday Kultucca csoport a IX. kerületi önkormányzattal karöltve, és a projektmenedzser véleménye szerint kiváló ötletek születtek.

- A már meglevő Ráday utcai arculat alakítását a tudás két magyar jelképéhez, Rubik Ernő Kossuth-díjas építészhez, játéktervezőhöz, a Rubik-kocka feltalálójához és Ráday Gedeon (1713-1792) íróhoz kötöttem - magyarázta Frischmann Judit, az egyik nyertes.

A Ráday utcára színes, játékos elemeket javasol - egy részük utcabútor jellegű, másik részük hangszigetelő, eső- és napernyőszerű kis architektúra -, hogy ezekkel a kiülők fölé épített tetőkkel is kímélje a zajtól az ott lakókat.

Angyal Andrea, a másik első díjas ötletadó pályázó a Nézz fel! Nézz szét! jelszóval a negyed történelmi múltjára, a házakra, a különböző értékes építészeti stílusokra figyelt fel. Olyan sétákat javasolt, amelyek vonala a stílusok kiemelkedő alkotásait érintené. A házak előtt áttetsző anyagú táblán mesélné el a tudnivalókat az épületről.

Másik ajánlata, hogy a séta újonnan megnyitott átjáró udvarokon, passzázsokon keresztül haladjon, megnövelve ezzel a közösségi tér használatát. Mint kifejtette, ezeket a megnyitott udvarokat csak reggel 10 és este 6 óra között használhatná a nagyközönség a lakók nyugalma miatt. Elképzelésének része, hogy nagyon szeretné kinyitni a Ráday utcát a Duna-part felé.

A bíráló bizottság, amelynek tagja volt Orbán György mint projektmenedzser és társelnök, Sersliné Kócsi Margit kerületi főépítész, Gönczi Ambrus, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Szegő György építész, a Magyar Építőművészet című folyóirat főszerkesztője és Elsik István, a Ráday SOHO Kulturális Egyesület igazgatója, még három pályamunkát vett meg.

Az egyik olyan vizsgálati módszert dolgozott ki, amely játékos filminterjú keretében tudakolta meg a járókelőktől, hogy mi a véleményük az utcaburkolat átalakításáról és a LED világítású térkövekről. A reakciók pozitívak voltak.

A másik pályázat a forgalmat elemezte: egyirányúsítással, illetve kétirányúvá változtatott utcákkal kívánja elérni, hogy több sétálóutca és korlátozott forgalmú utca jöjjön létre.

A harmadik ötlet a Ráday utca déli, befejezetlen végét érinti, a csatlakozó területek lehetőségeit bontja ki. A pályázó javasolja, hogy szüntessék meg a Boráros téri buszpályaudvart, és a sétálóutca folytatódjon a HÉV állomáson túl tervezett hajókikötőig. - A látványtervben szereplő dizájnelemek egy része nem mond újat, de szakmai kidolgozása kiemelkedik a mezőnyből - mutatott rá Orbán György.

Gegesy Ferenc polgármester az MTI-Pressnek nyilatkozva elmondta, örül, hogy sikerült fölkelteni az érdeklődést a belső ferencvárosi kulturális negyed fejlesztése iránt, mert már 10 év óta tudatosan szervezik a kultuccát könyvesházzal, színházzal, galériákkal, de most eljött az idő, hogy újra kitalálják Belső Ferencváros imázsát, mert a Kálvin téri metróállomás megépítése után a Ráday utca megnyílik arrafelé is.

- A pályázat mindenképpen hasznos volt, az első díjasok ötleteinek megvalósítása sok pénzbe kerülne, de mindegyikben van olyan jó ötlet, amelyet mindenképpen átveszünk, mint például az építészeti stílusok mentén szervezett séta, a Nézz fel! című - jegyezte meg a polgármester.
Az ötletpályázat anyaga 2010. január 10-ig megtekinthető a Ráday Képesházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés