bezár
 

irodalom

2009. 12. 16.
Zenés verslemezzel búcsúznak a Radnóti-évtől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Radnóti Miklós legismertebb verseiből és a szövegek ihlette zenékből állt össze a Radnóti Miklós 100. születésnapjára című lemez, amely csütörtökön kerül a boltokba - tájékoztatta Garai Róbert színművész, a CD szerkesztője szerdán az MTI-t.

prae.hu

"Hét olyan vers került a lemezre, amelyhez a Tonett zenekar írt zenét a szöveg inspirációjára" - mondta a színész.

A kiadványon a száz éve született költő legismertebb versei hallhatók. A líraibb darabok közül való a Keserédes, a Két karodban, a Decemberi reggel, a Téli napsütés, amelyekkel éles kontrasztot alkotnak a komorabb versek, például a Hetedik ecloga, az A la recherche, a Nyolcadik ecloga, a Sem emlék, sem varázslat vagy a Razglednicák.
Garai Róbert szerint az ellentétes hangulatú versek váltakozása "katartikus" élményt nyújt.

A lemezen közreműködött Bálint András, aki a Hetedik eclogát szavalja, Hegedűs D. Géza mondja az A la recherche-t, valamint Kézdy Györggyel a Nyolcadik eclogát. Kézdy a Razglednicákat is elszavalja, Lukács Sándor a Levél a hitveshez című verset, Tarján Péter pedig a Sem emlék, sem varázslatot kapta.

"Mindenki örömmel vállalta a felkérést, én pedig igyekeztem olyan verseket választani, amelyek legjobban illenek a színészekhez" - mondta Garai Róbert, aki a Gyökér című verset mondja a lemezen.
Az album magánkiadásban jelenik meg, és annak bevétele teljes egészében az Élet Menete Alapítványt gazdagítja majd. "Mi így tisztelgünk a halálmenetben elpusztult költő emléke előtt" - indokolta a jótékony célú lemez születését a színész. Mint felidézte, az emlékműsor a Dara Vilmos, Deme-Farkas Rita, Hölzer Viki, Sólyom Tamás alkotta Tonett zenekar ötlete volt, ők kérték fel arra, hogy a megzenésített hét Radnóti-vers mellé mondja el a költő életpályáját.

"Nagyon sok iskolában jártunk ezzel a műsorral. Úgy tűnik, valóban Radnóti a fiatalok egyik kedvenc költője, megdöbbentő volt az a figyelem, koncentráció, amivel a dalokat hallgatták" - mondta a színész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés