bezár
 

art&design

2009. 12. 16.
A világ leghíresebb kék gyémántjai találkoznak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ két leghíresebb kék gyémántjában egyszerre gyönyörködhetnek majd a Smithsonian Természettudományi Múzeum látogatói jövő év januárjától.

prae.hu

Mint a washingtoni múzeum illetékesei hétfőn bejelentették, az intézményben kiállított 45,52 karátos Hope gyémánthoz január 28-án csatlakozik majd a 31,06 karátos Wittelsbach-Graff gyémánt. Több mint fél évszázad óta ez lesz az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatja a Wittelsbach drágakövet, amely egészen augusztus elsejéig marad a múzeumban.

A ritka lehetőséget megragadva tudósok is szemre veszik a két drágakövet, hogy kiderítsék, vajon a Wittelsbach gyémánt is abból az indiai bányából került-e ki, ahonnan a Hope gyémánt.

Először a 17. században említették mindkét drágakövet. A Wittelsbach gyémántról szóló első beszámoló az 1660-as évekből származik, amikor IV. Fülöp spanyol király az I. Lipót osztrák uralkodóval frigyre lépő lányának ajándékozta. A drágakő 1722-ben került a bajor Wittelsbach uralkodó-családhoz, majd miután az első világháború alatt nyoma veszett, végül 1951-ben, Belgiumban bukkant fel újra. 2008-ban a Christie's londoni árverésén több mint 24 millió dollárért (4,6 milliárd forint) került Laurence Graff, a Graff Diamonds International vállalat elnökének tulajdonába.
A Smithsonian illetékesei hozzávetőlegesen sem akarják megmondani a Hope gyémánt értékét, mivel egyszerűen felbecsülhetetlennek tartják.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés