bezár
 

irodalom

2009. 12. 15.
Lezsák Sándor kapta az idei Polgári Magyarországért Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezsák Sándor költő-író, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, a Lakitelki Népfőiskolai Alapítvány létrehozója kapta meg idén a Polgári Magyarországért Díjat. Az elismerést a díjjal azonos nevű alapítvány kuratóriumi elnöke, Balog Zoltán adta át hétfőn Budapesten.

prae.hu

Az indoklás szerint Lezsák Sándornak az elismerést egyebek mellett a magyar demokráciáért folytatott küzdelméért, közösségteremtő, mintaadó és értékőrző közéleti tevékenységéért, keresztény hite és a nemzeti értékek következetes képviseletéért, az általa alapított népfőiskola megújításáért, a magyar vidékért, a kisiskolák megmentéséért, eddigi egész életművéért ítélték oda.

A polgári oldal életműdíjának is tekinthető díjat az alapítvány - közlése szerint - minden évben olyan embernek vagy közösségnek adományozza, aki vagy amely tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan segítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget.

A díjat most ötödik alkalommal ítélte oda az alapítvány kuratóriuma. A kitüntetés egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás egymillió forint.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke a díjazottat méltatva azt mondta: a meggyőződés, amihez Lezsák Sándor egész pályája során tartotta magát, "amit zsinórmértékül használt, amihez mindenkor igazította lépteit", nem más, mint a nemzeti érdek.

A nemzeti érdek, a nemzeti múlt, a nemzet jelenlegi sorskérdései, és a nemzet helye a jövő világában az az egyenes vonal tehát, amely összefűzi ennek az életműnek "az önmagukban is kerek egészet alkotó, és tiszteletet parancsoló fejezeteit", céljait - mondta a politikus.

Lezsák Sándor 1949-ben született. A Szegedi Tanárképző Főiskolán végzett magyar-történelem szakon. 1987 szeptemberében házának kertjében rendezték meg az azóta a történelemkönyvekbe is bekerült lakiteleki találkozót, és itt alakították meg egy évvel később a Magyar Demokrata Fórumot, melynek 2005-ig vezető tisztségviselője volt. 2005 novemberében zárták ki az általa alapított MDF-ből; 2006-ban megalakította a hasonló nevű Nemzeti Fórumot, melynek azóta is elnöke. 2006 óta az Országgyűlés alelnöke.

Munkásságát korábban több díjjal is elismerték, egyebek között a Kilencek Irodalmi Díjával és a Pilinszky János-díjjal (1993).

Főbb művei közé tartozik a Békebeli éjszaka, verseskötet (1983), Fekete felhő, teafű (1988), Nyolcvan vödör levegő, dráma (1988), de 1993-ban rockopera-verseket is szerzett Atilla, Isten kardja címmel (1993).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés