bezár
 

zene

2009. 12. 14.
John Frusciante kilépett a Red Hot Chili Peppers-ből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilépett a Red Hot Chili Peppersből a világhírű amerikai rockzenekar gitárosa, John Frusciante, utódja Josh Klinghoffer - jelentette hétfőn a New Musical Express honlapja (nme.com).

prae.hu

"Frusciante lélekben már jó ideje nem volt a Peppers tagja. Szólódolgai, saját albumai foglalkoztatják, a nagy rockzenekari gépezet nem érdekli" - fogalmazott egy forrás.

A 39 éves gitáros rendkívül fiatalon, éppen húsz évvel ezelőtt csatlakozott a funkot a punkkal vegyítő kaliforniai Red Hot Chili Peppers-höz, miután a csapat eredeti gitárosa, Hillel Slovak 1988-ban heroin túladagolásban meghalt.

John Frusciante a csapat negyedik albumán, a Mother,s Milken játszott először, ezt követően ő pengetett az 1991-ben megjelent, ma már klasszikus Blood Sugar Sex Magik című albumon és a zenekar turnéin is. A drog azonban őt sem kímélte, 1992 elején kilépett, helyét ideiglenesen Dave Navarro, a Jane,s Addiction gitárosa foglalta el. A drogfüggőségtől szabaduló Frusciante aztán visszatért és 1999-től ismét ő határozta meg a sztárcsapat zenéjét.

Szólólemezeket már 1995-től megjelentetett, legutóbb idén, The Empyrean címmel.

A Frusciante helyét a hírek szerint elfoglaló Josh Klinghoffer 2007-ben már turnézott együtt a Red Hot Chili Peppers-szel, akkor vendégzenészként.

"Klinghoffer néhány hónapja együtt játszik a zenekarral" - mondta egy, a csapathoz közelálló forrás. Klinghoffer vendéggitárosként olyan előadókkal dolgozott együtt korábban, mint Perry Farrell (Jane,s Addiction), Tricky, PJ Harvey, Gnarls Barkley. Érdekesség, hogy szerepelt Frusciante szólóalbumain is.

Az Anthony Kiedis énekes és a basszusgitáros Flea által vezetett Red Hot Chili Peppers eddig kilenc stúdióalbumot készített, legutóbb 2006-ban egy duplát, Stadium Arcadium címmel. A csapat dobosa, Chad Smith idén dzsesszes szólóalbummal jelentkezett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés