bezár
 

irodalom

2009. 12. 14.
Ünnepség Herta Müller tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagyszabású ünnepséget rendez Berlin városa Herta Müller tiszteletére pénteken.

prae.hu

Az idei irodalmi Nobel-díjas írónőnek a Berlini Ünnepi Játékok házában a német főváros irodalmi intézményei közösen rendeznek ünnepséget.
Ünnepi beszédet mond Michael Krüger könyvkiadó, Andrei Plesu, Románia egykori kulturális minisztere az író műveinek politikai hétteréről fog beszélni, Ulrich Matthes színész pedig felolvas az ünnepelt Atemschaukel című regényéből. Rajtuk kívül meglepetésvendégek, Müller barátai és olvasói is részt vesznek az eseményen.

Joachim Sartorius neves német költő, a Berlini Ünnepi Játékok intendánsa hangsúlyozta: Herta Müller személyében nem egyszerűen jó, hanem bátor, rettenthetetlen és állhatatos írónőt köszönthetünk.

Az Erdélyből származó, Berlinben élő Müller az elmúlt héten vette át az irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, ahol kifejtette nézeteit az irodalmi műveiben felbukkanó politikai témáról.

"Számomra az a legfontosabb, hogy egy ilyen ügy, a diktatúra és az emberek szisztematikus és tervszerű pusztításának ábrázolása kapott díjat" - mondta.

Herta Müller egy kérdésre válaszolva nem árulta el, mire fordítja a díjjal járó 950 ezer eurót (több mint 260 millió forint). "Ne aggódjanak, nem fogok rajta jachtot vásárolni" - tette hozzá.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés