bezár
 

irodalom

2009. 12. 13.
Átadták az idei Lőrincze Lajos-díjat és emlékérmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták két pedagógusnak az idei Lőrincze Lajos-díjat és emlékérmet az Anyanyelvápolók Szövetségének idei, szombati közgyűlésén, amely a Kazinczy-emlékév és a Magyar nyelv évének is egyik záróeseménye volt.

prae.hu

A TINTA Könyvkiadónak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az idei kitüntetettek Bozsik Gabriella és Nagy L. János, két kiváló tanáregyéniség, aki több évtizeden keresztül szívügyének tekintette a magyar helyesírás oktatását. Bozsik Gabriella az egri Eszterházy Károly Főiskolán szervezte meg a Kárpát-medence egyetemistái, főiskolásai számára a helyesírási versenyt, míg Nagy L. János 1992-től Gyulára, az Erkel Ferenc Gimnáziumba hívta össze vetélkedésre a legjobb középiskolás helyesírókat.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott közgyűlésen, a díjátadó után - a Magyar nyelv éve záróeseményeként - bemutatták a Vallomások című kötetet, amelyben 33 közéleti személyiség fejti ki gondolatait anyanyelvünkről a könyv szerkesztője és összeállítója, Grétsy László kérdéseire válaszul. A neves nyelvművelő azt firtatta, milyennek látják anyanyelvünk állapotát, más népek anyanyelvéhez viszonyított helyzetét, a magyarság megmaradásában és boldogulásában betöltött szerepét, illetve anyanyelvünkhöz fűződő érzelmi kapcsolatukat.

A TINTA Könyvkiadónál az Ékesszólás Kiskönyvtára 11. köteteként megjelent könyvben Andrásfalvy Bertalan, Benyhe János, Bőzsöny Ferenc, Faragó Laura, Fekete Gyula, Freund Tamás, Gömöri György, Görgey Gábor, Hámori József, Hiller István, Jókai Anna, Juhász Judit, Kornis Mihály, Korzenszky Richárd, Lackfi János, Lator László, Lukács Sándor, Makovecz Imre, Monspart Sarolta, Nádasdy Ádám, Nagy Bandó András, Pálinkás József, Péntek János, Pusztay János, Ráday Mihály, Schmitt Pál, Sediánszky János, Szakonyi Károly, Szinetár Miklós, Szokolay Sándor, Tandori Dezső, Temesi Ferenc és Vasy Géza válasza, vallomása olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés