bezár
 

film

2009. 12. 12.
Brit fődíj a Les Arcs-i Európai Filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Brit filmnek, Alexis Dos Santos London Nights (Londoni éjszakák) című alkotásának ítélte a Szabó István vezette nemzetközi zsűri péntek este a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat a francia Alpokban megrendezett első Les Arcs Európai Filmfesztiválon.

A zsűri nagydíját a történelem első szerb-albán koprodukcióban forgatott filmje, a szerb Goran Paskaljevic Nászút című munkája érdemelte ki. A filmnek magyar vonatkozása is van: a párhuzamosan futó két történetben szereplő szerb és albán pár külföldre indul munkát keresni, de az albán párból a férfit hamis útlevele miatt az olasz határon letartóztatják, míg a szerb történetben a - tévesen - háborús bűnösként kezelt férjet a vajdasági magyar színészek által alakított magyar határőrök nem engedik be az Európai Unióba.

A zsűri különdíját lengyel film, Robert Glinski Piggies című műve nyerte. A legjobb női alakítás díját a szlovén Damjan Kozole Szlovén lány című filmjének főszerepéért Nina Ivanisin, a legjobb férfi alakítás díját pedig az orosz Anton Sangin érdemelte ki Valerij Todorovszkij Hipsters címmel vetített filmjében nyújtott alakításáért. A közönségdíjat a spanyol-francia koprodukcióban készült versenyfilm, Daniel Monzón 211-es cella című filmje kapta.

Szabó István nem volt jelen a díjkiosztón: továbbutazott a németországi Bochumba, ahol az Európai Filmakadémia (EFA) szombat este jelenti be az Európai Filmdíjak idei győzteseit. A zsűrielnök a Les Arcs-i fődíjas brit film rendezőjéről azonban az MTI-nek korábban elmondta, hogy az olyan típusú alkotók közé tartozik, akik azért csinálnak filmet, mert valamit el akarnak mesélni, s ezt úgy teszik, hogy az emberek odafigyeljenek arra, amit csinálnak.

A fődíjas Londoni éjszakák, az argentin származású Alexis Dos Santos második filmje, két magányos fiatal történetét dolgozza fel: Axel rég eltűnt apja nyomait kutatja, miközben az élete párját kereső Verával találkozik.

A díjkiosztóról hiányzó zsűrielnököt köszöntötték a zsűritagok. Aurélien Recoing francia színész elmondta, hogy hozzájuk hasonlóan a fesztiválközönség is megtapasztalhatta az egy hét alatt, hogy Szabó István nemcsak nagyszerű filmrendező, hanem csodálatos ember is.

A Francia-Alpok Les Arcs síparadicsomában december 5. és 12. között megrendezett első Európai Filmfesztiválnak - amely 9 ezer nézőt vonzott - Magyarország volt a díszvendége. A hivatalos versenyprogramon kívül Szabó István alkotásaival együtt 12 magyar kortárs filmet és azok rendezőit, producereit, mások mellett Gigor Attilát, Hajdu Szabolcsot, Bollók Csabát, Fliegauf Benedeket és Kenyeres Bálintot is megismerhette a síelés mellett mozizni is vágyó fesztiválközönség.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés