bezár
 

zene

2009. 12. 12.
Újabb díj az Orfeo Zenekarnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világhírű régizenei mesterrel, Simon Standage hegedűművésszel lép fel az MTA dísztermében az Orfeo Zenekar. A koncert előtt vette át az együttes alapító vezetője, Vashegyi György az Akadémiai Klub Egyesület Művészeti Díját.

Az Orfeo Zenekart 1991-ben Vashegyi György alapította Budapesten. A barokk és kortárs zeneművek előadásában egyaránt mértékadó együttes novemberben nyerte el a Gramofon nevű szaklap klasszikus díját, most pedig az Akadémiai Klub Egyesület Művészeti Díját is megkapta - közölte az MTI-vel Sánta Zoltán, a klub koncertjeinek szervezője. 

A klubtagok és vendégeik, valamint a nagyközönség olyan kiváló muzsikusokkal találkozhattak már az MTA dísztermében, mint Schiff András, Szilasi Alex, Farkas Gábor, Alekszej Vologyin, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Váradi István, Baráti Kristóf, Mali Emese, Boldóczki Gábor, a Bartók, a Kodály, az Új Haydn Vonósnégyes, a Budapest Saxophone Quartet vagy az Erdődy Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, a Weiner-Szász Kamarazenekar. 

A díjat 2004-ben alapították, első alkalommal az Erdődy Kamarazenekar vehette át, 2005-ben a Budapesti Vonósok Kamarazenekart ítélték e díjra érdemesnek. Majd Szilasi Alex zongoraművész és a nyíregyházi Pro Musica Leánykar következett. 2008-ban rendezett koncertjeiért pedig a klubtagok az Orfeo zenekarnak ítélték az Akadémiai Klub Egyesület Művészeti Díját.

A programról Vashegyi György elmondta az MTI-nek, hogy a túlságosan is népszerű Vivaldi koncertsorozatot, A négy évszakot azért szólaltatják meg ismét szombaton este, mert 11 évvel ezelőtt ez volt az első közös hangversenyük műsorán, ekkor dolgoztak először Simon Standage-dzsel. A hegedűművész egyébként A négy évszakkal Grammy-díjat is nyert, azon a felvételen saját zenekara, az English Concert játszik. 

Tomaso Albinoni c-moll concertója is elhangzik, ezt nemrég vette lemezre Standage, a "világpremier" CD a napokban kerül az üzletekbe Londonban. "A koncertnek Standage az irányítója, én csembalózom" - fűzte hozzá Vashegyi György. Előadják még Händel e-moll és A-dúr concerto grossóját is. 

A világhírű brit muzsikussal egyébként hosszú távú az Orfeo együttműködése, már 2009-ben is többször ült koncertmesterként a zenekarban és a következő évre is több hangversenyt vállalt velük. 

Az Akadémiai Klub Egyesület Művészeti Díjjal kapcsolatban Vashegyi György elmondta, hogy szeretnek az MTA dísztermében zenélni, nagyon illik a terem az együttes profiljához. A díj egy ezüstérem, és egy oklevél, valamint 500 ezer forint pénzjutalom.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés