bezár
 

színház

2009. 12. 12.
A polgármester felháborodott a zalaegerszegi színház lobbitevékenységén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zalaegerszeg polgármestere felháborítónak tartja a Hevesi Sándor Színház lobbitevékenységét - közölte a Zalai Hírlap online kiadása szombaton azzal kapcsolatban, hogy pénteken este tiltakozó kiáltványt olvasott fel Farkas Ignác színművész Gogol A revizor című darabjának premierjén, mert a közelgő igazgatóválasztás körül politikai és nem szakmai döntést sejtenek.

A Hevesi Sándor Színház társulata amiatt tiltakozik nyílt levélben, hogy a zalaegerszegi közgyűlés kulturális bizottsága - a szakmai bíráló bizottság és a színház kollektívájának döntése ellenében - Besenczi Árpádot javasolja a teátrum igazgatói posztjára. A társulat tagjai felidézik, hogy a jelöltek meghallgatása után rendezett titkos szavazáson 95 százalékos többséggel maguk is Tucsni András jelenlegi irodalmi vezető elképzeléseit támogatták.

Ugyancsak Tucsni Andrást jelölte első helyen - 6:2 arányban - az előadó-művészeti törvény előírásainak megfelelően felállított szakmai bizottság is, amely Besenczi Árpádnak, a József Attila Színház művészének pályázatát csak a második helyre sorolta. Ennek ellenére a zalaegerszegi közgyűlés kulturális bizottsága, amely zárt ülésen tárgyalt a pályázatokról, Besenczi Árpád elképzeléseit látta meggyőzőbbnek.

Gyimesi Endre (Fidesz) polgármester nem volt jelen a pénteki premieren, de munkatársaitól tudomást szerzett a történtekről, illetve a kiáltvány tartalmáról. Mint a lapnak elmondta: megdöbbenéssel fogadta és felháborítónak tartja a társulat lobbitevékenységét. Hangsúlyozta, minden alapot nélkülöz a sejtelem, hogy politikai döntés lenne készülőben, s közölte, a változás igényét maguk a nézők fogalmazták meg.

Gyutai Csaba, a város kulturális ügyekért felelős fideszes alpolgármestere a lap munkatársától értesült a színházban történtekről. Azt mondta, a társulatnak szíve joga véleményt nyilvánítani, de úgy véli, hogy a még érvényben lévő két pályázat között jelentős különbség van, "fényévekkel jobb Besenczi elképzelése". 

A társulat álláspontja szerint a központi források folyamatos megnyirbálása, az országosan tapasztalható elszegényedés az elkövetkező két-három évben így is nehéz helyzetbe hozza az intézményt. "Óriási veszélyforrás ilyen periódusban vezetői tapasztalattal, belső támogatottsággal nem rendelkező személyeket állítani a város és a megye kulturális életét alapvetően és hosszú távon befolyásoló létesítmény élére. A Hevesi Sándor Színház nem eshet a vezetői tapasztalatlanságnak, a bizalom hiányának, egy minden ízében szakmaiatlan, politikai döntésnek áldozatául" - írja nyílt levelében a színház kollektívája.

A zalaegerszegi közgyűlés kulturális bizottsága idén szeptemberben írt ki pályázatot a Hevesi Sándor Színház igazgatói posztjának betöltésére. A felhívásra Besenczi Árpád, a József Attila Színház Jászai Mari-díjas, nívódíjas művésze, Tóth Gergely, a Budapest Balett ügyvezető igazgatója - aki később visszavonta pályázatát -, Falussy Lilla, aki 2003 és 2005 között dramaturgként dolgozott a zalaegerszegi színházban, valamint Tucsni András, a teátrum jelenlegi irodalmi vezetője jelentkezett, aki 1982 óta tagja a társulatnak.

A végső döntést a zalaegerszegi közgyűlés december 17-én, zárt ülésen hozza meg. Addig minden előadás előtt felolvassa egy-egy színművész a nyílt levelet.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés