bezár
 

színház

2009. 12. 11.
Rendezetlen tulajdoni viszonyok a Mikroszkóp Színpadnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Semmilyen, a fővárosi Mikroszkóp Színpad jövőjét érintő döntéshez nem kíván hozzájárulni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Fidesz a fennálló rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt - közölte Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő pénteken az MTI-vel a teátrum vezetői helyére kiírt pályázat kapcsán.

Rétvári Bence szerint a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. társasági szerződése olyan helyzetbe hozza a kisebbségi tulajdonos Sas Józsefet, hogy bármilyen döntést megvétózhat. A többségi tulajdonos távolmaradása esetén pedig egy megismételt taggyűlésen akár egymaga önállóan választhat új ügyvezetőt a kft. és a színház élére.

A szakpolitikus, a fővárosi közgyűlés tagja felidézte, hogy a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága csütörtökön nyílt ülésen tárgyalta a Mikroszkóp Színpad vezetői helyére beadott pályázatokat. Két jelentkező pályázata volt formailag elfogadható: Verebes Istváné és Straub Dezsőé.

Rétvári Bence elmondta, hogy a Mikroszkóp Színpad egy félig privatizált színháza a fővárosnak: a többségi tulajdonos a Fővárosi Önkormányzat (51 százalék üzletrésszel), a kisebbségi tulajdonos Sas József (49 százalékos üzletrésszel). Jóllehet, Sas József jogerős büntetőbírósági elítélésével megszűnt az ügyvezetői megbízatása a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. élén, kisebbségi tulajdonrészét mind a mai napig megtartotta. Bár Horváth Csaba (MSZP) akkori főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy Sas József kész a fővárosnak visszaadni tulajdonrészét, június óta ebben nincs érdemi előrehaladás - fűzte hozzá.

A kereszténydemokrata politikus szerint az ügy tanulásága, hogy a Fővárosi Önkormányzat az elmúlt években nem bánt jó gazdaként a vagyonával. Ebben a részleges privatizációban is döntően a külső szereplő érdekei szerint íródtak a szerződések, és nem a közvagyont védeni hivatott Fővárosi Önkormányzat javára - mondta.

Rétvári kijelentette: a KDNP és a Fidesz addig nem járulhat hozzá semmilyen döntéshez a Mikroszkóp Színpad jövőjével kapcsolatban, amíg a tulajdoni viszonyok nem rendeződnek, és a kft. nem lesz 100 százalékban a fővárosé ismét. Megfogalmazta a frakciószövetség azon igényét is, hogy tiszta helyzet teremtődjék, és ne kerülhessen a főváros olyan helyzetbe, hogy helyette egy büntetett előéletű személy hozhasson - akár csak potenciálisan is - döntést.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés