bezár
 

zene

2009. 12. 10.
Megkezdődtek a 2010-es magyar dal napja előkészületei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövőre szeptember 12-én lesz a magyar dal napja; a rendezvény szervezői csütörtökön Budapesten az idei tanulságok összegzése mellett megkezdték a 2010-es esemény előkészületeit.

A magyar dal napját idén másodszor rendezték meg; az első alkalom a tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján volt. Az idei esemény már országos szintű volt, 22 helyszínen mintegy 35 ezren követték a koncerteket, kétharmaduk a fővárosban. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg.

A csütörtöki megbeszélésen részt vett Presser Gábor, a magyar dal napja kitalálója, Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Gerendai Károly, a Sziget fesztivál főszervezője is.

Mint a megbeszélésen elhangzott, rengeteget tanultak az idei rendezvényből. A szervezők célja, hogy 2010 március végéig lezárják az alapvető előkészületeket, mert így az ideinél sokkal több idő maradhat a promócióra, a finomításra.

Az MTI úgy tudja, az idei problémák elsősorban akkor adódtak, amikor megbomlott az alulról jövő szerveződés, és valamilyen központi segítséget vontak be a rendezvénybe.

Presser Gábor korábban az MTI-nek azt mondta, egy önszerveződő dalünnepet terveztek és ez összejött, "központi irányítás helyett koordinálni próbáltunk és mindenkinek segíteni a szervezésben".

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2009-ben háromféle pályázaton jutott pénzhez, ezek közül a legfontosabb a digitális archívum létrehozására elnyert támogatás. A rendezvény valamennyi helyszínén valamennyi előadótól hangban és képben rögzített dalokat a kulturális tárca pályázatán elnyert összeg segítségével archiválják. A szervezők célja, hogy hamarosan olyan kép- és hanganyagot tudjanak felkínálni az idén rögzített koncertekből a televízió-csatornáknak, amelyek műsorba kerülhetnek.

"A cél továbbra is az, hogy az emberek még jobban szeressék saját zenéjüket, még inkább megbecsüljék azt" - mondta Presser Gábor csütörtökön az MTI-nek.

A szervezők értékelése szerint a magyar dal napjának is köszönhető, hogy a nemrég indult két új kereskedelmi rádió nyertes pályázatában a korábbinál sokkal több magyar zene sugárzására tett ígéretet.

A csütörtöki egyeztetésen elhangzott: mindenképpen el kell kerülni, hogy a jövő ősszel esedékes önkormányzati választások időpontja szeptember 12-én, a magyar dal napja tervezett időpontjában legyen.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés