bezár
 

film

2009. 12. 08.
Cigány filmfesztivál a Kinóban és az Örökmozgóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cigányság életével foglalkozó archív magyar és külföldi játékfilmeket, valamint kortárs európai és hazai alkotásokat láthat a közönség Magyarország első cigány filmfesztiválján december 9. és 13. között a fővárosi Örökmozgó és Kino mozikban.

prae.hu

Az I. Európai Magyar Cigány Filmfesztivált beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Kalla Éva szervező elmondta: remélik, hogy a filmek segítségével "sikerül majd árnyalni a cigányságról kialakult borzasztóan előítéletes társadalmi képet". Különösen fontosnak tartják, hogy a fiatalok a médiatudósítások által sugalltnál reálisabb képet kapjanak az európai és a magyar cigányság helyzetéről - tette hozzá.
A fesztivál ünnepélyes megnyitóját december 8-án, kedden este tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ingyenes rendezvényen fellép Miczura Mónika, a Szilvásy Gipsy Band és a Rajkó Zenekar is.

Másnap indulnak a vetítések, amelyeken a nagyjátékfilmek mellett dokumentum- és kisfilmeket is láthatnak az érdeklődők a Kino és az Örökmozgó mozikban. Előbbiben egységesen 100 forintot kell fizetni egy jegyért utóbbiban pedig 600 forintba kerül majd egy vetítés, 1100 forintért azonban bérlet is váltható a moziban játszott 11 filmre.

Sós Mária, a fesztivál másik főszervezője elmondta: bíznak abban, hogy az alacsony árak sok diákot vonzanak majd a fesztiválra, melyen igyekeznek bemutatni azt a sokféle kulturális környezetet és hozzáállást, mely a cigányság beilleszkedését övezi világszerte.

Sós Mária felhívta a figyelmet a fesztivál programjában szereplő beszélgetésekre is, amelyeket december 9. és 12. között esténként fél hétkor a Kino kávézójában rendeznek. Szerdán az oktatás lesz a témája Szőke Judit, Kertesi Gábor és Mendi Rózsa eszmecseréjének; csütörtökön Cigány...bűnözés? címmel Németh Zsolt, Makula György és Szikinger István beszélgetnek; pénteken a Polgár...háború? kérdését járja körül Horváth Aladár, Kőszeg Ferenc, Ladányi János és Tálas Péter; végül szombaton a nemzeti büszkeség kerül górcső alá D. Magyari Imre, Fátyol Tivadar, Eörsi László és Kernács Gabriella részvételével.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés