bezár
 

irodalom

2009. 12. 08.
Magyar rendszerváltás angol írók szemével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három neves író: George Szirtes, Tibor Fischer és Arthur Phillips közreműködésével zárul kedden a Turning Point - Talking Point 1989-2009 című, a rendszerváltásról szóló beszélgetés sorozat, amelyet márciusban indított a Londoni Magyar Kulturális Központ.

prae.hu

Tarjányi Natália, az intézet sajtótitkára az MTI-nek elmondta, a kedd esti párbeszéd résztvevői mind Budapesten éltek a rendszerváltás idején és személyes tapasztalataikat osztják meg a résztvevőkkel.

Arthur Phillips a Harvard Egyetem elvégzése után költözött Budapestre, mert szavai szerint "a nyolcvanas évek végén ott volt a világ." Az ott eltöltött két év tapasztalatait később Prága című könyvében írta meg. A kötet 2002-ben bestseller lett Nagy-Britanniában, és egyben kezdete Phillips írói pályafutásnak.

Tibor Fischer szintén magyar tematikájú és úgyszintén első regényével a Béka segge alatt (Under the Frog) cíművel felkerült a Booker Díj listájára és megnyerte a Betty Trask díjat is, amely komoly irodalmi elismerésnek számít Angliában. Tibor Fischer szülei 1956-ban menekültként érkeztek Angliába. A könyv az ő életüket meséli el a forradalmat megelőző években. Tibor Fischer a Daily Telegraph című napilap külföldi tudósítójaként 1988-tól 1990-ig Budapesten élt, tapasztalatait a "Magyarok, nem elvtársak" című dokumentumfilmben összegzi. A Channel 4 készítette alkotásból a beszélgetésen részleteket vetítenek.

George Szirtes magyar származású költő és műfordító gyerekkorában érkezett a szigetországba. Anglia egyik vezető költője, aki a rendszerváltáskor írt költeményeiből olvas fel a rendezvényen. Az angol közönség az ő tolmácsolásában ismerte meg többek között Márai Sándor, Nemes-Nagy Ágnes, Krúdy Gyula és Madách Imre műveit. A rendszerváltás eseményeit 1989-ben Magyarországról tudósította a BBC-nek.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés