bezár
 

film

2009. 12. 04.
Polanski mától házi őrizetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkezett gstaadi villájába Roman Polanski, aki több mint két hónapi fogva tartás után került házi őrizetbe pénteken Zürich közeli börtönéből.

prae.hu

A világhírű rendezőt hárommillió eurós óvadék fejében engedték ki a börtönből.

Polanskit rendőrségi konvoj kíséretében szállították Gstaadba. Két lánya, a 9 éves Elvis és a 16 éves Morgane, illetve felesége, Emmanuelle Seigner már türelmetlenül várta a művészt az 1800 négyzetméteres, kertes faházban.

A rendőrségi járművek egyenesen a villa garázsába hajtottak, a rendezőt nem lehetett látni az elsötétített ablakok mögött. A hatóságok azonban később megerősítették, hogy Polanski valóban a kocsik egyikében ült. A járművek az érkezés után 20 perccel már el is hagyták a nyaralót.

"Roman Polanskit ma kiengedték a börtönből, és átszállították Gstaadba, ahol óvadék ellenében saját villájában lesz házi őrizetben" - áll a svájci igazságügyi minisztérium által kiadott közleményben.
A rendező házát egy magán biztonsági cég mellett a rendőrség is őrzi. A villa közvetlen környékét le is zárták az idegenek elől. A kisvárost több tucatnyi újságíró lepte el, de a környéken lakó közül is szép számban jelentek meg a nyaralónál.

A 76 éves Roman Polanski mindaddig házi őrizetben marad, míg a svájci hatóságok eldöntik, eleget tegyenek-e az amerikai kiadatási kérelemnek. A rendezőnek addig is elektronikus megfigyelőként szolgáló karkötőt kell viselnie, és nem hagyhatja el házát.

A Kínai negyed, a Rosemary gyermeke és A zongorista című filmek alkotóját szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahová azért érkezett, hogy életműdíjat vegyen át egy filmfesztiválon.

Roman Polanski ellen évtizedek óta amerikai elfogatóparancs van érvényben. A vádak szerint a rendező 1977-ben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal, előirányzott büntetését azonban nem töltötte le, és megszökött az ítélethirdetés előtt. A művész érvei szerint ugyanakkor az ellene folyó ügyet eljárási hibák miatt meg kellene szüntetni.

Polanski lengyel és francia állampolgársággal is rendelkezik, az Egyesült Államokba 1978 óta nem tért vissza.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés