bezár
 

építészet

2009. 12. 04.
Lakóházat nem díjaztak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három Budapest Építészeti Nívódíjat és négy elismerő oklevelet adott át Demszky Gábor főpolgármester és Beleznay Éva főépítész csütörtök este a Fuga Budapesti Építészeti Központban.

prae.hu

A Budapest Építészeti Nívódíja 2009 pályázatra öt kategóriában 24 pályamunka érkezett; a bíráló bizottság lakóház kategóriában a "pályaművek magas minősége" ellenére sem hirdetett győztest.

Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában nívódíjjal jutalmazták a KÖZTI Rt. által tervezett Dohány utcai SOHO Hotelt, a díjjal járó oklevelet Marosi Miklós, Schinagl Gábor, Iman Shah és Sebő István vehette át. A Bíráló bizottság laudációjában kiemelte, hogy "a nehéz adottságok" ellenére "bravúrosan számított és szerkesztett épület" jött létre, és felhívta a figyelmet, hogy a szálloda "az egész negyed befektetői köre számára" példaértékű beruházás lehet.

Iroda, szállás, kereskedelmi és vendéglátási épületek kategóriában a Dobai Építésziroda Kft. által tervezett kelenföldi Számalk Központ kapta a díjat; itt a zsűri a gondos tervezést, a kiváló arányokat, innovatív építészeti és belsőépítészeti megoldásokat emelte ki.

Közhasználatú vagy közösségi célú intézmény kategóriában az Újpalotai római katolikus plébániatemplom tervezői, a KIMA Studio Kft alkalmazottai, Kruppa Gábor, Rónai Piroska, Sandner Zoltán, Holman Attila és Holman László kapták az elismerést. A laudáció szerint a tervező "minden igényt kielégítő választ" adott arra a kérdésre, hogy egy újonnan épült templomnak elfordulnia, vagy nyitnia kell "a panelek" felé. A bírálóbizottság kiemelte, hogy az épület egyszerre képes arányosan viszonyulni a közeli családi házakhoz, illetve a kilencemeletes lakótömbökhöz is.

Elismerő oklevelet kapott a Graphisoft Park M épülete, amit a Lukács és Vikár Építészstúdió Kft. tervezett. Három oklevelet is begyűjtött az Archi-Kon Kft., amely a XIII. kerületi Pannónia Általános iskola rekonstrukciójáért, a XIII. kerületi Révész utcai rendelőért és a Richter Uszodáért kapta az elismeréseket.

Demszky Gábor beszédében kiemelte: "egyre több időtálló építészeti alkotás" található Budapesten, annak ellenére, hogy a rendszerváltás környékén a várost "meglehetősen lepusztult állapotban" örökölték meg a városvezetők.

"A rendszerváltást követő évtizedek plázadömpingje, gombamód kinövő irodaházak és lakóparkok nem minden esetben képviselték azt a minőséget, ami az épített örökség alapján elvárható lett volna" - hangoztatta a főpolgármester, aki szerint az utóbbi években ez a tendencia megfordulni látszik. Demszky Gábor a "minőségi ugrásra" példaként a Párizsi Nagyáruház rekonstrukcióját, valamint a Gresham Palota és a Corinthia Grand Hotel Royal megújulását hozta, de megemlítette a Váci úti új irodaházakat is.

Rámutatott arra is, hogy míg az egész országban 50 százalékkal visszaesett az építőipar teljesítménye az év első kilenc hónapjában, addig Budapesten 18 százalékkal növekedett.

A főpolgármester megemlékezett az október elején elhunyt Reimholz Péter építészről is. Személyes emlékei mellett felidézte híres épületeit, így a Hungária körúti Domus Áruházat, illetve a HAPIMAG apartmanházat a Fortuna utcában, és megemlítette, hogy a Kossuth- és kétszeres Ybl-díjas alkotót építészgenerációk tekintették mesterüknek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés