bezár
 

art&design

2009. 12. 03.
Poe első kötetének egyik példánya kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy értékű ritkaságot, Edgar Allan Poe első kötetének egy példányát árverezi el pénteken a Christie's aukciósház New Yorkban.

prae.hu

A Tamerlane és más költemények című kötet Bostonban a fiatal író saját kiadásában jelent meg 1827-ben. Alig 40-50 példányt nyomtattak belőle, ebből bő 180 év múltán már csak egy tucat maradt fenn. A borítón még Poe neve sem szerepel.

A verseskötetért a Christie's aukciósház 500-700 ezer dollár (89-125 millió forint) körüli összeget vár. Az árverésre bocsátott példányt megviselte az idő, bekoszolódott és molyrágta. Mindezek ellenére a gyűjtők számára óriási értéket képvisel - ezt a könyv eddigi birtokosa, William Self korábbi televíziós mogul is hangsúlyozta.

A kötetben szereplő művek közül kiemelkedik a Tamerlane című vers. A 403 soros költemény egy halálos ágyán fekvő keleti uralkodóról szól, aki az egész életén végigvonuló, hódító csaták helyett csak azt bánja, hogy elvesztette élete szerelmét. A versben már felismerhetők Poe későbbi stílusjegyei.

A Poe-kötetet egy 300 könyvből álló gyűjtemény részeként bocsátják árverésre. Self kollekciójában egyebek mellett Mark Twain, Jane Austen és Charles Dickens műveinek ritka példányai is szerepelnek.
A 88 éves Self - a Twentieth Century Television korábbi főnöke - a gyűjtésért szintén rajongó felesége halála után három évvel adja el a könyveket. Mint mondta, nem akarja, hogy egy ilyen gyűjtemény a későbbiekben gyerekei számára jelentsen terhet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés