bezár
 

art&design

2009. 12. 02.
Ékszerekbe foglalt csillogó kristályok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sziporkázó karácsonyi kristályok címmel hegyikristállyal is tervezett ékszereket mutat be évzáró kiállításán a Sterling Galéria.

prae.hu

Tizenhét ifjú ötvösművész és a "Tanár úr", Péter Vladimir munkái lesznek láthatók a galériában csütörtöktől január 5-ig. Az ékszerek kizárólag erre a kiállításra készültek, például Gaál Gyöngyvér mellig érő nyakéke, amelynek egyik kazettált oldala rózsakvarc, a másik fele zárványos ametiszt. Vékony Fanni elefántcsont színű corian-műanyagból 2 centiméter széles karkötőt formált optikai üvegszálakkal pöttyözve és hozzá legyezőformájú, optikai szálakkal díszített gyűrűt készített, mindkét ékszer csillogó. Király Fanni ébenfát gyönggyel szőtt be gyűrűnek - mondta el Csorna Erika, a galéria vezetője az MTI-nek.


Péter Vladimir, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja, mindenki "Tanár ura" mesterdarabokat hozott a tanítványok munkái közé, mert az az elve, hogy aki tanítja, mutassa is meg, hogy ilyen az a darab a gyakorlatban - hangoztatta Csorna Erika.

Az ember mindenfajta színes követ ékkőként használt már a kőkorszakban, az abból az időszakból föltárt sírokban találtak ilyen ékszereket. A természetközeli népek a mai napig használják a kavicsokat, a köveket, a kagylókat testdíszként. Koronként változó azonban, hogy ki mit tart értékesnek. Ezt meghatározza a
kő ritkasága, a megmunkálhatóság foka, a gyémánté a legnehezebb.
Péter Vladimir elmondta, konzervatív műfaj a gyémánt csiszolása, mert főként értékőrzés céljából birtokolják. Modern tervező nem foglalkozik vele, csak olyan anyaggal dolgozik, amihez hozzá lehet férni és a kristályok erre alkalmasak. Az organikus és geometrikus csiszolatlan kőben ránézésre is megállapítható a növekedési forma, az öt-, a hat- vagy a nyolcszög.

Péter Vladimir példaként említette, hogy a vas tökéletes dobókocka forma, míg a kvarc hatszögű oszlopokban növekszik. Az a véleménye, hogy találékonyság, és humor is jellemzi a fiatalok csillogó kristályokból készült ékszereit.

A Sterling Galéria a napokban ünnepelte ötödik születésnapját, és az ott rendszeresen kiállító művészek pontot tettek az i-re, átlátszó, zöld kristálygömböt - jegyezte meg a tanszékvezető.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés