bezár
 

art&design

2009. 12. 02.
Erósz szobrok Kínában?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy kínai régész szerint Erószt, a szerelem görög istenét mintázza az a két bronzszobor, amelyet Kína Honan (Henan) tartományában ástak ki a nyolcvanas években.

prae.hu

A két szobrocska alig öt centiméteres, és keletkezésüket időszámításunk szerint 500 környékére becsülik. Mindkét szobor sérült, oldalukból hiányzik egy-egy darab, ami arra utal, hogy esetleg függőként használták őket.
A bronzszobrok nagy hasonlóságot mutatnak Erósszal, mindkét figurának babaarca van, és szárnyakat is viselnek - közölte Huo Hung-vej (Huo Hongwei), a kínai nemzeti múzeum professzora.

Stein Aurél világhírű magyar születésű régész (1862-1943) már 1907-ben azt bizonygatta, hogy a görög kultúra elemei elértek Kínába is. Arra hivatkozott, hogy a Kína nyugati részén fekvő Ujgur tartomány egyik kolostorának falain látható szárnyas angyalok szerinte Erószt ábrázolják.
Huo Hung-vej elmondta, hogy a szobrokat Erószt ábrázoló rajzok alapján készítették. A szobrok szárnyai a kínai istenek ábrázolásmódjától eltérően felfelé emelkednek, mint ahogyan az ujguri kolostor falain is megjelentek.

A falfestmény és a szobrok közötti hasonlóságot egyebek mellett az isten göndör hajjal való megformálása is alátámasztja - vélekedett professzor.
Kínai szakemberek Erósz további vélt hasonmásait keresik a Selyemút mentén, hogy megfejtsék, miként jutott el az ókori görög kultúra az antik Kínába.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés