bezár
 

art&design

2009. 11. 29.
Domanovszky-kárpit a ládafiából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy mindeddig láthatatlan, összetekerve őrzött, nagyméretű Domanovszky Endre-gobelin tűnik ki a Képcsarnok december 5-i aukciójának anyagából.

prae.hu

Nemcsak 266-szor 510 centiméteres méreteivel, de 11 millió forintos kikiáltási árával is uralja a kínálatot. A rózsaszínekben, kék árnyalatokban játszó, alig sejthető figuralitással komponált mű szakértők szerint nincs túlértékelve, induló áránál sokkal többet ér.
Domanovszky Endre (1907-1974) életműve a kora reneszánsz világától az 1950-es években a kor szellemének megfelelő szocialista-realista munkásábrázolásokban, történelmi jelenetekben és murális - közvetlenül falra alkotott - munkákban (Dunai Vasmű freskója), majd a hatvanas-hetvenes években újra festői látásmódban teljesedett ki.
Gobelineket, szőnyegeket azután kezdett tervezni, hogy egy távol-keleti útján elbűvölte az ázsiai művészet sík-dekoratív ábrázolási módja. Ezt legjobban a kárpitművészetben tudta érvényesíteni, és ez a műfaj egész pályáját végigkísérte.

Az 1930-as években alkotott kárpitjait felesége szőtte. Szövőnő című gobelinjével 1936-ban sikerrel szerepelt a velencei biennálén, majd egy évvel később a párizsi világkiállításon ismerték el kárpitjait Diplome d'honneur kitüntetéssel. Alkotói pályájának csúcsa az 1967-től 1974-ig tartó időszak. E korszak terméke az 1973-ban, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által megrendelt Műteremház kárpit, amellyel az Iparművészeti Vállalat Mauthner Sándor utcai, új műteremházának tanácstermét kívánták díszíteni. A festőiség, a színek ereje, a félfiguralitás uralta gobelint a vállalat szövőműhelyében szőtték meg. Bár 1985-ben kiállították a Műcsarnokban, Domanovszky tizenegy más alkotásával együtt, a Műteremház közönség elől elzárva maradt. A szakszerűen elcsomagolt, gondosan megőrzött múzeumi darab, most méltóbb helyre kerülhet.

Az aukció további 249 tétele a szokásos merítésből 3 ezer és 100 ezer forint között sorakoztat fel festményeket, rajzokat, sokszorosított grafikákat, kisplasztikákat, érmeket olyan alkotóktól, mint a korábbi árverések sztárjának bizonyult Vojnich Erzsébet, Váli Dezső, Demény Miklós, Gerzson Pálv agy Gyarmathy Tihamér.

Az aukciós kiállítás a Váci utcai Csók Galériában, a Domanovszky kárpit a Falk Miksa utcai Prestige Galériában látható december 4-ig.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés