bezár
 

zene

2009. 11. 26.
Túljátszotta szerepét a meleg énekes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Adam Lambert, az American Idol tehetségkutató show felfedezettje elismerte, hogy elragadtatta magát az amerikai zenei díjak átadásán. A fellépését sokan botrányosnak bélyegezték, és az amerikai meleg közösségben is visszatetszést keltett.

prae.hu

Az American Music Awards vasárnapi közvetítése során több mint 14 millió néző követte a meleg rocker szexuálisan túlfűtött előadását: Lambert a száma közben megcsókolta a férfi zongoristát és egy táncosnő fejét orális szexet imitálva az altestéhez szorította.

A műsor után panaszáradat borította el az adást sugárzó ABC csatornát, s a tévétársaság óvatosságból visszavonta Lambert szerda reggeli műsorába szóló meghívását.

A CBS azonban örömmel csapott le az alkalomra, és meghívta reggeli adásába az énekest, aki elmondta, hogy nem akarta provokálni a közönséget, ugyanakkor nem volt hajlandó bocsánatot kérni viselkedéséért. Szerinte gyerekek már nem láthatták a késő esti órán, s egyébként is: "nem bébiszitter vagyok, hanem előadó" - jelentette ki.

"Elismerem, hogy elvetettem a sulykot, de nem hiszem, hogy rosszat tettem. Megértem, hogy megsértettem egyesek érzékenységét, de nem volt szándékomban" - hangsúlyozta.

"Ha egy női popénekes tette volna azt a színpadon, amit én, szerintem megközelítőleg sem váltott volna ki ekkora felháborodást. Úgy vélem az egész azért van, mert meleg vagyok" - tette hozzá.

Mint kiderült a díjátadón élő adásba került "show-elemek" az ABC számára váratlanok voltak, mert Lambert azokat az előzetes próbákon nem mutatta be.

Arra a kérdésre, hogy másképp csinálna-e valamit, ha most lenne a gála azt válaszolta, hogy "jobban énekelnék".

A CBS Lambert fellépését is visszajátszotta, de elhomályosították az ominózus csókot. Egy melegjogi csoport ezért képmutatással és "dupla norma" alkalmazásával vádolta meg a tévét, amely 2003-ban gond nélkül, szerkesztetlen formában leadta az MTV zenei díjátadón Madonna és Britney Spears között elcsattant csókot.

A CBS azzal védekezett, hogy a Madonnás jelenetet mindenki ismeri, számtalanszor levetítették a tévékben, míg a Lambert-videó egyelőre túl "forró" téma, s a csatorna tudomása szerint akár jogi következményei is lehetnek.

Az obszcén vagy illetlen tartalmúnak minősített anyag sugárzása miatt bírságot szabhatnak ki az amerikai televíziókra.

A meleg közösség egyes tagjai szintén elítélték Lambertet.
Jennifer Vanasco, a 365gay.com honlap főszerkesztője szerint az előadás ártott a melegházasság ügyének, mert éppen azt a sztereotípiát erősítette meg, amit az amerikaiak többsége gondol a melegek életéről.

A 27 esztendős Lambert májusban bejutott az egyik legnagyobb nézettségű műsor, az American Idol tehetségkutató döntőjébe és a második helyen végzett.

A botrány ellenére For Your Entertainment című bemutatkozó albuma továbbra is ez eladási listák élmezőnyben található. A zeneipar egyes forrásai szerint a lemezből akár 225 ezer is elkelhet már az első héten.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés