bezár
 

film

2009. 11. 26.
Beszélgetéssel egybekötött vetítést rendeznek a Grunwalsky-tanítványok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az osztályfőnökök, Grunwalsky Ferenc és a 2001-ben elhunyt Simó Sándor előtt tisztelegnek a 2005-ben diplomázott tanítványok péntektől vasárnapig a budapesti Kino Moziban, ahol a vetítéseket beszélgetések kísérik majd - mondta el az MTI-nek Faur Anna filmrendező.

prae.hu

"Nagyon összetartó osztály vagyunk, mint az úttörők, ott segítjük egymást, ahol tudjuk" - mondta Faur Anna, majd hozzátette: az egykori osztályból mindenkinek van már vagy épp készül játékfilmje.

Faur Anna szerint a filmművészetis diákok szemléletét erősen befolyásolja a mester-tanítvány viszony, a későbbi pálya is függ attól, ki az osztályfőnök.

"Simó Sándor szigorúan akadémikus szellemben tanított, pontos terve volt az öt évre. Nagy veszteség volt, hogy 2001-ben meghalt. Grunwalsky Ferenc nála sokkal intuitívabb alkat, szemléletét, emberismeretét, valamint azt a temérdek segítséget, amit nekünk adott az elmúlt években, így próbáljuk megköszönni" - tette hozzá a vetítéssorozatról Faur Anna, akinek a Lányok nem csupán az első nagyjátékfilmje, hanem a diplomamunkája is volt egyben.

Kiemelte: nem véletlenül hívják a vetítést első osztálytalálkozónak, szeretnének minél többet együtt dolgozni és hagyományt teremteni ezzel az összejövetellel.

Grunwalsky Ferenc az MTI-nek felidézte: a 2005-ben végzett osztály tagjai sokáig nem találták a helyüket, de aztán mindenki rálelt az egyéni hangjára.

"Megtanultak profin, pontosan dolgozni, valamint egymással nyílt vitában élni" - mondta a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA)kuratóriumának elnöke, majd hozzátette: ők a bizonyíték, hogy nem csak a "madzagosok", azaz Madzag Filmegyletet létrehozó, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Pálfi György és Török Ferenc nevével fémjelezhető osztály volt az elmúlt években kiemelkedő.

A vetítések pénteken a rövidfilmekkel kezdődnek hat órakor. A nézők láthatják Krasznahorkai Balázs Hegyek közt és Feketeszél című filmjeit, Jánossy Natáliától a Balesetet és Csendélet hallal és más tragikus momentumokkalt, Gigor Attilától a Bosszút, Mátyássy Árontól a Mínuszt. Vetítik továbbá Almási Réka Más-világ, Faur Anna Nuker című filmjét, valamint Kocsis Ágnestől a Vírus című alkotást. Szombaton láthatják az érdeklődők Faur Anna Lányok című filmjét, majd Kepes András beszélget az osztály tagjaival. Fél kilenctől Mátyássy Áron Utolsó idők című nagyjátékfilmjét vetítik.

Vasárnap Kocsis Ágnes Friss levegő című, 109 perces filmjével indul a találkozó háromnegyed hattól, fél nyolctól beszélgetés hallható Grunwalksy Ferenccel, majd fél kilenctől Gigor Attila A nyomozó című filmjét vetítik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés