bezár
 

színház

2009. 11. 25.
Grotowski-nap a Lengyel Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tíz éve elhunyt rendezőre, a XX. századi színház egyik legfontosabb megújítójára, Jerzy Grotowskira emlékezik pénteki rendezvénysorozatával a budapesti Lengyel Intézet, együttműködésben az Országos Színháztörténet Múzeum és Intézettel.

Szkéné színház

Az intézet az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a neves színházi szakember halálának évfordulója mellett idén van ötven éve annak, hogy Jerzy Grotowski átvette az opolei Teatr 13 Rzedów (a 13 Széksor Színháza) művészeti vezetését. A kettős évforduló alkalmából az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) 2009-et Nemzetközi Grotowski Évvé nyilvánította.

A Lengyel Intézet pénteki rendezvénysorozata 16 órakor kezdődik a Kalligram Kiadó Jerzy Grotowski: Színház és rituálé, szövegek 1965-1969 című kötetének bemutatójával; az eseményhez kapcsolódó beszélgetést Pályi András író, műfordító vezeti.

Pénteken nyílik az intézet Nagymező utcai épületében 2010. január 27-ig megtekinthető, A Teatr Laboratorium 50 éve című dokumentumkiállítás is, amely a Jerzy Grotowski által létrehozott legendás színházi műhely történetét idézi fel.

A tárlat megnyitóját követően a krakkói Jagelló Egyetem tanára, a tíz éve elhunyt rendező munkásságának egyik legavatottabb szakértője, Dariusz Kosinski színháztörténész tart előadást Grotowski - Hogyan tovább? címmel, majd a tematikus nap közönsége két, egy-egy órás dokumentumfilmet láthat a legendás színházi reformerről.

Jerzy Grotowski 1933-ban született a délkelet-lengyelországi Rzeszówban. A krakkói Nemzeti Színiakadémián és Moszkvában tanult; első önálló rendezése 1957-ben Ionesco Székek című darabja volt. 1959-ben került kapcsolatba a Teatr 13 Rzedów színházzal, amelynek művészeti vezetője lett. Itt nem a szerepjátszásra, hanem "az életben hordott maszkok levetésére" helyezte a hangsúlyt, ezt nevezte negatív technikának.

Együttese 1965-ben Wroclawba települt, és felvette a Laboratórium Színház nevet. Grotowski még ebben az évben kiáltványt adott ki A szegény színház felé címmel, ebben olyan színjátszás mellett szállt síkra, amely a színésztől teljes fizikai és pszichés odaadást követel, és a külsőségeket, a zenét, a díszletet mellőzi. Színháza a néző és a színész kapcsolatára redukálódott, a közönség bevonásával olyan előadásokat hozott létre, amelyek során erős érzelmi feszültség alakult ki nézők és előadók között.

Társulatával 1966-ben lépett fel először Nyugat-Európában, később Anglia, Franciaország és a skandináv államok avantgárd színházaiban vendégtanárként adott elő és rendezett. 1969-ben bejelentette, hogy szakít a rendezéssel.

A hetvenes évek végén az UNESCO védnöksége alatt nemzetközi kutatóprogramot indított Források Színháza címmel. 1985-ben a Pisa melletti Pontederában Grotowski Központot alapított; itt érte a halál, mindössze hatvanöt évesen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés