bezár
 

irodalom

2009. 11. 24.
Camus a Panthéonban?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ellenzi Albert Camus földi maradványainak átszállítását a Panthéonba a Nobel-díjas író fia, pedig Nicolas Sarkozy szerint "fantasztikus szimbólum" lenne, ha az egyik legnagyobb francia író halálának ötvenedik évfordulóján a francia történelem nagyjainak végső nyughelyére kerülne.

prae.hu

A francia elnök múlt csütörtökön Brüsszelben egy újságírói kérdésre árulta el, hogy már felvette Camus családjával a kapcsolatot, mert az ő belegyezésük nélkül nem tudja megvalósítani ötletét.

Az író fia szerint viszont az elnöki ajánlat szöges ellentétben áll A lázadó ember szerzőjének szellemiségével. A visszavonultan élő Jean Camus nem kívánta nyilvánosan kommentálni az átszállítás ötletét, de környezete tudatta: attól tart, hogy Sarkozy kisajátítaná magának apja emlékét.

"Ha nem akarja, nem szállítjuk át" - kommentálta az elnöki hivatal egyik tanácsadója a Le Monde hétfőn délután megjelent számában a Camus-fiú üzenetét. A lap úgy tudja: Sarkozy bejelentése előtt az elnök egyik tanácsadója kétszer is találkozott az író fiával, hogy meggyőzze apja Panthéonba szállításának elfogadásáról.

Albert Camus lánya, aki az író morális jogainak kezelője, szintén visszafogott a kérdést illetően. A France Inter rádiónak adott interjúban Catherine Camus úgy vélte, hogy "valakinek, aki megpróbált minden olyan emberért megszólalni, akinek nem volt hangja, a Panthéonba való átszállítás nagyon szép szimbólum lenne. "Klausztrofóbiás volt. Tudjuk, hogy nem szerette a nagy ceremóniákat. Ezért nem könnyű a kérdés" - tette hozzá.

A Le Monde szerint a Nobel-díjat is csak azért fogadta el a Közöny szerzője 1957-ben, mert anyagi nehézségekkel küszködött, és így kívánt válaszolni a szülőföldjét, Algériát ért támadásokra.

Olivier Todd, a filozófus-író életrajzírója sem támogatja az ötletet. Szerinte "az ikon bepiszkítására" készül a politika. Jean Daniel, a Le Nouvel Observateur című baloldali politikai hetilap alapítója, az író lányának barátja szerint békén kellene hagyni Camus-t ott, ahol most nyugszik, Lourmarinban, amelyről sokat írt. Véleménye szerint az átszállítás gondolata ellentétben áll a Camus által képviselt értékekkel.
"Camus, A lázadó ember szerzője, a mérték heroizmusáé. Nem úgy látom, hogy a Panthéon a mérték heroizmusát dicsőítené. Camus teljesen libertariánus volt. A totalitarizmus tagadása ellenére soha nem lett centrista vagy jobboldali" - mondta az újságíró a Le Monde-nak.
Albert Camus, az egzisztencializmus egyik meghatározó alakja, 1960. január 4-én, 47 éves korában autóbalesetben hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés