bezár
 

zene

2009. 11. 24.
Archív lemezsorozaton a magyar underground legjobbjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden mutatják be Budapesten az Alexandra Records és az 1G Records 25 lemezes underground katalógusát.

prae.hu

A rendszerváltás előtt született felvételek megjelenését koncerttel ünneplik meg; a Gödör Klubban fellép többek között Müller Péter Sziámi, a Kézi Chopin, a Balaton, a Kampec Dolores és a Tudósok.
Az underground katalógus kitalálója Keleti Tamás, az 1996 óta létező 1G Records vezetője. Az eddig mintegy 70 cd-t gondozó kiadó eddig is jelentetett meg archív felvételeket.

"Évek óta tapasztalom, hogy igény mutatkozik az underground, alternatív kategóriába sorolható zenekarok régebbi kiadványaira, illetve soha meg nem jelent felvételeikre. Példaként a Sexepil Egyesült Álmok című albumát említhetem, amit az 1988-as eredeti bakelit kiadást követően 1997-ben adtunk ki cd-n, és azóta elfogyott. Most ez is bekerült az underground katalógusba" - mondta a korábban dobosként a Sziámi zenekarban, valamint az Ági és a Fiúkban is megfordult Keleti Tamás hétfőn az MTI-nek.

A katalógusban szereplő előadói listán megtalálható többek között az Ápolók, a Balaton, az ef. Zámbó Happy Dead Band, a Kampec Dolores, a Kontroll Csoport, a Sziámi, az Új Nem, a Spenót, a Sexepil, az Ugatha Christie, a Tudósok, valamint a 2. műsor.

A megjelentetés jogai jórészt a zenekaroknál, zenészeknél vannak, mert a lemezek jó részét korábban gondozó - azóta megszűnt - Bahia csak terjesztette ezeket. Mint Keleti Tamás fogalmazott, gyakorlatilag a kifulladóban lévő cd-piac szinte utolsó lendületét lehet elkapni ezzel a sorozattal.

"Úgy gondoltam, érdemes egy sorozatot csinálni, mert lenne rá kereslet. Szerencsére a nemrég alakult Alexandra Records az ügy mögé állt, és a terjesztés mellett a gyártásban is nagy szerepet vállalt. A cd-k viszonylag kis példányszámban, 300-500 darabban jelennek meg, és ha szükséges, utánnyomjuk őket" - közölte Keleti Tamás.
Kifejtette, hogy nem volt egyszerű munka a 25 zenekarral megállapodni, a régi felvételeket előkeresni, digitálisan felújítani, a borítókat megcsinálni. Sok esetben az idők során eltűntek a mesterszalagok, egy-két felvételen - például a Kontroll Csoport és a Trottel esetében - bakelitről dolgoztak, a Vidámparknak pedig csak az audiókazettája maradt meg. A digitalizálási munkálatokat Harmath Szabolcs, a Nox együttes zeneszerzője irányította. A cd-k mellé színvonalas, 12 oldalas füzetek készültek, a borítókat Gyurcsek András grafikus tervezte az eredeti kiadványokat felhasználva, illetve azokból kiindulva.

A mostani sorozatban szerepel a hazai underground színtérre meghatározó hatást gyakorolt Spions, az első magyar punkzenekar is, amelynek Magyarországon eddig nem jelent meg lemeze, külföldön is csak - az 1978-as emigrálást követően - egy-két néhányszámos EP.
"A Spions cd valóban kuriózumnak számít. Külön izgalmas, hogy nem volt dobosuk, csak egy gitár, egy basszusgitár és ének. A hat számot tartalmazó felvétel annak idején már Franciaországban készült és valahogy előkerült Peter Oginál" - mondta erről Keleti Tamás.

A kiadó vezetője külön kiemelte a magyar underground legendás figurája, a 2002-ben meghalt Dixi (Gémes János), és az idén elhunyt egykori Európa Kiadó- és Sziámi-gitáros, Gasner János közös lemezének megjelenését is.

Szólt arról, hogy a legtöbb érintett zenész nagyon örült a sorozat megszületésének, pozitívan állt hozzá, voltak azonban nehézségek is; emiatt nem része a 25-ös katalógusnak a Trabant, az Európa Kiadó és az URH valamelyik kiadványa.

"November végéig mind a 25 cd megjelenik, köztük a Biturbo 02 című válogatás is, amely a 24 lemez egy-egy dalát tartalmazza, valamint két bónuszdalt, a Cséb 80 és a Flash felvételét" - mondta Keleti Tamás.
Az 1G Records és az Alexandra Records tervei szerint jövőre lesz folytatása az underground katalógusnak. Tavasszal újabb 25 cd jelenne meg, köztük például az első eresztésből jórészt kimaradt punkzenekarok (ETA, VHK) is.

Keleti Tamás megjegyezte: az elmúlt hónapokban sok zenekar, illetve gyűjtő is jelentkezett nála, hogy szeretne bekerülni a sorozatba. Írt például neki egy művelődési ház dolgozója, aki annak idején több koncertet rögzített, és ezeket a felvételeket az underground katalógus rendelkezésére bocsátaná.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés