bezár
 

art&design

2009. 11. 23.
Ironikusan kiegészült a bársonyos forradalom emléktáblája Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ironikus művészi kiegészítést kapott a bársonyos forradalom emléktáblája Prágában.

prae.hu

A Nemzeti sugárút (Národní trída) egyik épületén található emléktáblán eredetileg a kommunista rendőrség által szétvert diáktüntetés dátuma (1989. 11. 17.) volt olvasható, amely fölött a győzelem jelét (V betű) mutató ujjak voltak láthatóak.

A tábla most mindkét oldalon egy-egy dátummal bővült. A baloldali tábla a nácizmus ellen lázadó cseh diákok tüntetésének dátumát (1939. 11. 17.) idézi, míg a jobboldali az idei évfordulót (2009. 11. 17.). A baloldali dátum fölött náci karlendítésre (Heil!) utaló tenyereket látni, míg a jobboldali fölött felmutatott középső ujjak vannak (Fuck you!).

Az emléktábla váratlan kiegészítése Roman Tyc szobrász alkotása, aki már korábban is több hasonló akcióval hívta fel magára a figyelmet. "Nincs mit ünnepelni, s a dolgokat az összefüggéseikben kell látni" - nyilatkozta Tyc a Tyden című politikai hetilap internetes honlapjának.
"Az emléktábla formája szinte kikövetelte az információs kiegészítést. A kezek, az ujjak csehek, de az általuk kifejezett gesztusok idegenek. Jó, ha világosan és összefüggéseiben látjuk, mi történik nálunk. A náci karlendítés egykoron a csehekre is jellemző volt, s ma is találkozni vele. A győzelem jele pedig ma talán nem is tűnik annyira győzelemnek. Ami pedig a felmutatott középső ujjat illeti, nem szabad elfeledni, hogy ezt a gesztust Mirek Topolánek miniszterelnökként a parlamentben tette meg, s nemrégiben Karel Gott is alkalmazta. Ez sok mindenről vall" - fejtette ki a szobrász.

A portál szerint a kiegészített emléktábla jelképes leleplezésére vasárnap este került sor. A műsorban elhangzott versek és zeneszámok a cseh nemzetállamot és a cseh nemzeti létet gúnyolták ki.

Roman Tyc a Ztohoven képzőművészeti csoport tagja, amely a múltban is több hasonló provokációval próbálta önvizsgálatra ösztönözni a cseheket. A Ztohoven művészi filozófiája hasonló David Cerny képzőművész hitvallásához, aki legutóbb az európai országokat kifigurázó Entropa alkotással keltett nemzetközi figyelmet. Az Entropát januárban Brüsszelben a cseh európai uniós elnökség alkalmával állították fel, s nemzetközi diplomáciai botrányt is okozott. Ma Prágában látható az alkotás.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés