bezár
 

art&design

2009. 11. 21.
A Mednyánszky Társaság 18 tagjának kiállítása Amszterdamban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar képzőművészeket tömörítő Mednyánszky Társaság 60 tagja közül 17 festő és 1 szobrász állít ki szombattól Amszterdamban, a Goda Galériában.

prae.hu

Breznay András festőművész, a Mednyánszky Társaság alelnöke elmondta az MTI-nek, hogy a 18 művésznek mintegy 50 munkája lesz látható a belváros szívében álló kétemeletes galériában.

Kiállít többek között Kádár János Miklós, akinek fotónyomatra vegyes technikával készült izgalmas képei láthatók; Galambos Tamás sárga, kék, piros hátterű három bagolyképet mutat be, s ezek olyan szuggesztívek, hogy a nagy üvegkirakatba helyezik őket - jegyezte meg a társaság alelnöke.

A bemutatkozó művészek között van a Breznay festőcsalád több tagja, köztük András, aki a milánói főpályaudvar belsejéről, Pál a budapesti uszodák vizéről és a párizsi Louvre egyik terméről készített festményt. Mátyássy László egyedüli szobrászként installációival lesz jelen a 2010. január 4-ig nyitva tartó tárlaton, amelyet Géczy Balázs, a hágai magyar nagykövetség kultúrattaséja nyit meg.

Az egyik kiállító festő, a ceglédi Somos Gyula elmondta az MTI-nek, hogy ő szervezte a Mednyánszky Társaság tárlatát Amszterdamban, mert tíz évig élt a városban és most is rendszeresen visszajár tanítani a művészeti egyetemre.

A Mednyánszky Társaság 20 évvel ezelőtt alakult, magyar vagy magyar születésű festők, szobrászok, grafikusok, köztük Kossuth- és Munkácsy-díjas művészek a tagjai. Az egyesület első elnöke Kurucz D. István festő volt. Halála után Breznay József vette át a társaság irányítását, s ma 93 évével rangidős a társaságban.

Az alapítók azért választották Mednyánszky László festőművész nevét, mert ember- és tájszeretete a mai festőnemzedéknek is példa. Tájképeit oldott vibrálás, míg figurális ábrázolásait a részleteket elhagyó drámaiság jellemzi - foglalta össze a Mednyánszky Társaság lényegét Breznay András alelnök.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés