bezár
 

zene

2009. 11. 21.
Új magyar művet mutat be a Dohnányi Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új magyar művet, Gyöngyösi Levente I. szimfóniáját szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekar szombaton Budapesten, a Művészetek Palotájában.

prae.hu

Az ősbemutató a Magyar Szimfonikus Körkép elnevezésű sorozatban hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A fiatal zeneszerző a szimfóniát a Dohnányi zenekar vezetője, Hollerung Gábor felkérésére komponálta.

"Az I. szimfónia egy személyes vonatkozásokban bővelkedő szerelmi történetet dolgoz fel, amelynek az íve egy nagy szerelem születésétől annak elmúlásán át az új szerelem születéséig tart. Az első három tétel mindegyike előtt mottóként egy-egy vers áll, amely a tétel hangulatát érzékelteti. A IV. tételben megjelenik az énekhang, itt a mezzoszoprán szólista és a kórus meg is szólaltatja a költeményeket. A műben többek között Kosztolányi, Paul Éluard, Christian Morgenstern, Dsida Jenő, Pilinszky János, Rainer Maria Rilke, József Attila versei szerepelnek" - mondta művéről a zeneszerző.

A III. tétel egyfajta groteszk hangulatú muzsikáját különös hangszerek szólaltatják meg, csengettyűszó keveredik az arab dob, a dzsembe hangjával. A IV. tétel képzeletbeli színpadán a főhős igyekszik meggyőzni magát: a fájdalom tompul, elmúlik, már nem is fáj... A mű testi-lelki újjászületéssel, boldogsággal ér véget.

Gyöngyösi Levente több új mű megírására kapott felkérést, a 2010-es debreceni kórusverseny megnyitására oratóriumot komponál és a Miskolci Szimfonikusoknak 2011-re tervez friss alkotást.

A koncert második részében Beethoven IX. (d-moll) szimfóniája hangzik el. Szabóki Tünde (szoprán), Németh Judit (alt), László Boldizsár (tenor), Kálmán Péter (basszus) énekli a szólót, közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és az MR Énekkara.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés