bezár
 

színház

2009. 11. 19.
Fotóalbum Kállai Ferencről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész pályafutását mutatja be a Magyar Távirati Iroda (MTI) Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozatának most megjelent harmadik kötete.

Szkéné színház

Mint az album szerkesztője, Keleti Éva fotóművész felidézte, szinte pályája kezdete, az ötvenes évek eleje óta ismeri Kállai Ferencet, aki már akkor befutott színésznek számított. "Először talán a Nemzeti Színházban fényképeztem őt, a Ljubov Jarovaja című darabban" - emlékezett vissza a fotóművész.

Keleti Éva mintegy 90 képet válogatott össze Kállai Ferenc hosszú életpályájáról; mint megjegyezte, az album így is csak "kóstoló" lehet, hiszen a 2000-ben a nemzet színészei közé választott művész a kiadványban bemutatottnál sokkal több szerepet játszott. A 128 oldalas kötet azonban Kállai Ferenc színpadi és filmes pályafutása mellett néhány fotó erejéig magánéletébe is bepillantást nyújt - tette hozzá.
Keleti Éva bevallása szerint legkedvesebb Kállai-képét is a színházak falain kívül készítette: egy 1971-es fotóriport egyik felvételén a színművész pulijával a karjában ül házának kertjében. "Ez a fotó egy boldog, kiegyensúlyozott Kállai Ferit mutat" - szólt a képről a fotográfus.
A Magyar Filmtörténeti Alapítvány három felvételén és két, ismeretlen szerzőtől származó fényképen kívül csak MTI-fotókat tartalmazó album képeinek több mint felét Keleti Éva készítette; a kiadványhoz Szakonyi Károly Kossuth-díjas író írt személyes hangú előszót.

A zsebkönyv formátumú kötet végén Kállai Ferenc életrajza, valamint filmbeli és színházi szerepeinek listája olvasható, amelyeket a képaláírásokkal együtt Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa készített.

A fotóalbumot november 23-án Szakonyi Károly mellett Vince Mátyás, az MTI elnöke, a kötet főszerkesztője mutatja be a Symbol Budapest átriumában, az esemény díszvendége - amennyiben egészségi állapota engedi - Kállai Ferenc lesz.

A nemzeti hírügynökség 2007-ben indította útjára Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozatát, melynek első kötete Darvas Iván, ez év szeptemberében megjelent második része pedig Törőcsik Mari pályafutása előtt tisztelgett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés