bezár
 

art&design

2009. 11. 18.
Neves magyar és európai művészek munkái a Paksi Képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A konstruktív és konceptuális irányzatok legnevesebb magyar és európai művészeinek munkái tekinthetők meg a Paksi Képtárban csütörtöktől. A Re-connaitre című kiállításon 46 alkotó mutatkozik be.

prae.hu

Prosek Zoltán, a képtár vezetője az MTI-nek elmondta: a tárlat azokat a művészeket mutatja be, akik a nemzetközi konstruktivista és szerkezetelvű művészet modellépítő, analitikus-szisztematikus szemléletéből kiindulva kutatják a képi rendszerek alapelemeit és meghatározó viszonylatait.
A kiállításon a műfaj olyan meghatározó művészeinek munkáit mutatják be, mint például Bak Imre, Maurer Dóra, Jovánovics György, Kovács Attila, Vera Molnar, Nádler István, Erdélyi Gábor és Csörgő Attila.

A külföldi művészek közül a képtárvezető kiemelte Hartmut Böhmöt, akit etalonművésznek nevezett. "Mindenki, aki ebben a műfajban akar valamit csinálni, őt tekinti kiindulási pontnak". Rajta kívül Andreas Brandt, Manfred Mohr és Günter Uecker alkotásai is szerepelnek a tárlaton.

A kiállítás címéről Prosek Zoltán kifejtette: nincs rálátásunk, hogy mi történik Nyugat-Európában, ezért kapta a tárlat a francia Re-connaitre címet, amelynek jelentése felismerés, megismerés.

A tárlatról úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon nehéz műfaj, komoly alapképzés kell ahhoz, hogy a közönség megértse a műveket. Hozzátette: szerinte Európában nagyon kevés olyan intézmény van, mint a paksi, amely teljesen tiszta profilt választott, amikor felvállalta, hogy csak a konstruktív és konkrét irányzatokkal, a hozzá szorosan kötődő minimál arttal és konceptuális művészettel, valamint kísérleti filmekkel foglalkozik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés