bezár
 

film

2009. 11. 18.
Az Európai Film Nagykövetei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Filmakadémia (EFA) büszke arra, hogy sikerült megnyernie az Európai film világának néhány kiemelkedő személyiségét, hogy a jövőben közösen dolgozzanak az európai filmgyártás, illetve az Európai Filmdíjak népszerűsítésén. Az Európai Filmakadémiával szorosan együttműködve, ezek az elismert filmes szakemberek különböző rendezvényeken fogják képviselni az Európai Filmakadémiát, illetve az Európai Filmdíjakat.

Az Európai Filmakadémia EFA Nagykövetei:
 
Moritz Bleibtreu, színész, Németország

Az egyik legismertebb német színész a világ filmgyártásában. Moritz Bleibtreu első nemzetközi sikerét Manni szerepével aratta Tom Tykwer A lé meg a Lola című filmjében (1998). 2001-ben jelölést kapott az EFA People's Choice Award közönségdíjára Oliver Hirschbiegel A kísérlet című filmjéért, és idén is a jelöltek között van. A Legjobb Európai Színész kategóriában kapott nominációt Andreas Baader szerepéért, amelyet Uli Eder A Baader Meinhof csoport című mozijában alakít.

prae.hu

 
Stephen Daldry, filmrendező, Egyesült Királyság
Amióta Billy Elliot című filmje 2000-ben Európai Filmdíj-jelölést kapott, Stephen Daldry folyamatos kapcsolatban áll az Európai Filmakadémiával. A felolvasó című filmje idén három kategóriában kapott jelölést (Legjobb Európai Film, Legjobb Európai Színésznő, Legjobb Európai Színész).
 
Maria de Medeiros, színésznő / rendező, Portugália
A portugál színésznő (Két fivér, egy nővér Teresa Villaverde rendezésében, Ponyvaregény Quentin Tarantino rendezésében) és filmrendező (Április kapitányai) egy valódi, többnyelvű Európai művész. Katalán kollégája, Juanjó Puigcorbé társaságában, 2004-ben Barcelonában házigazdája volt az Európai Filmdíj-átadónak.
 
Mads Mikkelsen, színész, Dánia
Akár jelöltként (Esküvő után Susanne Bier rendezésében, 2006; Flame and Citron Ole Christian Madsen rendezésében, 2008), akár átadóként (Berlin, 2007 és Koppenhága, 2008), van jelen, a dán színész (akit szintén láthattunk Nicolas Winding Refn’s Díler és Anders Thomas Jensen Zöld hentesek című filmjében, valamint a Casino Royale James Bond moziban) rendkívül élvezi európai kollégái társaságát minden alkalommal, amikor részt vesz az Európai Filmdíj-átadón.
 
Cristian Mungiu, filmrendező, Románia
Néhány rövidfilmet, valamint a Nyugat című nagyjátékfilmet követően, két esztendővel ezelőtt Cristian Mungiu volt a nemzetközi közönség legnagyobb roman felfedezése. 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmje Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, majd ezt követte a Legjobb Európai Film díja a 2007-es Európa Filmdíj-átadón.
 
Kim Rossi Stuart, színész, Olaszország
Filmes karrierje ötéves korában kezdődött. Legfrissebb filmjei közé tartozik A ház kulcsai Gianni Amelio rendezésében, Michele Placido Bűnügyi regény című filmje, valamint a Szívügy Francesca Archibughi rendezésében. 2006-ban ő írta és rendezte a saját főszereplésével forgatott Kispálya című filmet.
 
Belén Rueda, színésznő, Spanyolország
A spanyol színésznő első Goya díját Julia szerepéért kapta Alejandro Amenábar A belső tenger című filmjében és tavaly óta az Európai Filmakadémia jó barátjának mondja magát, 2008-ban Európa Filmdíj-jelölést kapott Juan Antonio Bayona Árvaház című filmjéért. Egy olyan országot képvisel, Spanyolországot, ahol nagy a lelkesedés és az érdeklődés az Európai Filmdíjak iránt.
 
Johanna ter Steege, színésznő, Hollandia
Álomszerűen debütált Eltűnés című filmjével a nemzetközi porondon, amellyel díjat nyert a legelső Európa Filmdíj-átadón 1998-ban. Ezt követően Johanna ter Steege olyan elismert rendezők filmjeiben játszhatott, mint Robert Altman és Szabó István. Szerepelt Szabó István Édes Emma, drága Böbe és Bruce Beresford Láger az édenkertben című filmjében. A kezdetek óta hűséges szövetségese az Európai Filmakadémiának.
 
Maciej Stuhr, színész, Lengyelország
A népszerű lengyel színész és komikus Maciej Stuhr olyan neves rendezők filmjeiben kapott szerepet az évek során, mint Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski, Agnieszka Holland és Krzysztof Warlikowski, hogy csupán néhányat említsünk. Legfrissebb filmjei közé tartozik a The Wedding, valamint a 33 jelenet az életből. Sophie Marceau francia színésznővel 2006-ban házigazdája volt 2006-ban a Varsóban megrendezett Európai Filmdíj-átadónak és azóta is megbecsült vendége a díjátadó ünnepségeknek. 
 
Danis Tanovic, rendező/forgatókönyvíró, Bosznia-Hercegovina
Senki földje című filmje 2001-ben forgatókönyvírói díjat nyert az Európai Filmdíj-átadón és világszerte 42 díjat gyűjtött be. A film Európában és világszerte ráébresztette az embereket a háború abszurd realitására. Krzysztof Kieślowski és Krzysztof Piesiewicz forgatókönyve alapján rendezte A pokol című filmjét, majd ezt követte a Triangle Colin Farrell, Paz Vega és Christopher Lee főszereplésével.
 
Az EFA nagykövetei közül Moritz Bleibtreu, Stephen Daldry, Johanna ter Steege és Maciej Stuhr részt vesznek az idei Európai Filmdíj-átadón december 12-én Bochumban. A díjátadó indítja útjára az Európa Kulturális Fővárosa RUHR.2010 "Essen for the Ruhr" eseménysorozatot.

nyomtat

Szerzők

-- Iván István --


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés