bezár
 

zene

2009. 11. 17.
F.O. System: méltó kiadvánnyal búcsúzik a legendás dark csapat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Méltó kiadvánnyal tette maradandóvá utolsó koncertjét a hazai dark zene legendás csapata, az F.O. System; a februárban tartott búcsúkoncert most dvd+cd formátumban jelent meg, ennek kapcsán Mátyás Attila frontember beszélt kedden az MTI-nek.

prae.hu

"Hozzánk eljutott információk alapján a közönség már nagyon várta a kiadvány megjelenését, és ezt a napokban mi is tapasztaltuk egy dedikáláson: csaknem húsz év elteltével jelent meg ismét lemez tőlünk, és jó pár olyan ember volt kíváncsi ránk, akit még a Fekete Lyukból ismertünk" - mondta az énekes-gitáros.

Az Alexandra Records gondozásában most megjelent Utolsó üvöltés című dvd+cd - ez volt a címe a február 21-iki koncertnek is - remekül szól, a dvd-t hat csatornás, térhatású hanggal és sztereóban is meg lehet hallgatni. A frontember elmondta, hogy Rozgonyi Péter hangmérnökkel hosszú évek óta együtt dolgozik a Mátyás Attila Bandben és a Sex Actionben, a dvd-t rendező Farkas Péter Gábor pedig klipet készített korábban neki.

"Azt hiszem, az anyagi korlátokon belül a lehető legjobbat sikerült kihozni a koncert dokumentálásában. Biztos, hogy ilyen jellegű fellépést hosszú ideig nem tervezünk, sokáig tart még, amíg elhal az Utolsó üvöltés..." - fogalmazott Mátyás Attila. Extraként felkerült a dvd-re az Utazás című klip, valamint egy fotógaléria is.

Az F.O. System a magyarországi dark rock egyik legelső és legfontosabb képviselője volt. Mindössze egyetlen albumuk jelent meg, befelé forduló zenéjükkel, borongós szövegeikkel mégis nyomot hagytak maguk után; még napjainkban is komoly rajongótáboruk van. Számaik, a Ne gondolj rám, a Hiába minden, a Hold, az Utolsó üvöltés, a Ne félj, az Öngyilkos vágyak vagy az Árnyak alapműnek számítanak a hazai dark zenében. Az együttes 1991-ben feloszlott, tizenöt évvel később, 2006 februárjában azonban a Petőfi Csarnokban teltházas koncertet adott. A soproni VOLT fesztiválon azóta még kétszer felléptek, majd idén februárban következett az Utolsó üvöltés. A zenekar legutolsó felállásában a két alapító, Mátyás Attila és Jerabek Csaba basszusgitáros mellett Zana Zoltán dobolt, míg Földi Tamás ritmusgitáron és billentyűs hangszereken játszott.

Az F.O. System egyetlen stúdiólemeze 1990-ben jelent meg bakeliten és audiókazettán, néhány évvel később ugyanezt cd-n is kiadták.
"Elképzelhető, hogy a fekete lemezként ismertté vált korong húsz éves évfordulójára, jövő karácsonykor még megjelentetünk valamit, majd meglátjuk" - jegyezte meg a frontember.

Ami a zenész aktív projektjeit illeti, a Sex Action december 18-án ad koncertet a Diesel Klubban; a dirty rockot játszó csapat új lemeze jövő tavaszra várható. A Mátyás Attila Band 2010. január 29-én tartja lemezbemutató fellépését a fővárosi Wigwamban, a zenekar cd-je is akkortájt jelenik meg.

"A Sex Actionnel ritkábban fogunk fellépni, a szívem csücske most a Mátyás Attila Band" - mondta a közeljövőről a zenész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés