bezár
 

irodalom

2009. 11. 17.
Kínai íróé Ázsia legjelentősebb irodalmi díja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy kegyvesztetté vált kommunista párttisztségviselő történetét elbeszélő regényéért a kínai Szu Tungnak (Su Tong) ítélték idén Ázsia legjelentősebb irodalmi díját, a Booker-díj mintájára létrehozott Man Asian Literary Prize elnevezésű elismerést.

prae.hu

Szu Tung a 10 ezer dolláros (csaknem 1,8 millió forintos) pénzjutalommal járó díjat The Boat to Redemption (Hajóval a megváltásig) című regényéért nyerte el, amelynek főhősét egy folyón élő közösségbe, egy bárkára száműzik fiával együtt, amikor kiderül, hogy csak hazudta forradalmi mártír felmenőjét.

Mint azt az író a Reutersnek elmondta, úgy érzi, a Man Asian esetében az elbírálás elfogulatlanul zajlik. "Így fontos számomra, hiszen egy olyan író vagyok, aki nem arról híres, hogy díjakat nyer. Inkább arról vagyok ismert, hogy nem kapok díjakat" - tette hozzá Szu Tung, akinek provokatív írásai népszerűek ugyan az olvasók körében, de a hatóságoknál néha "kiverik a biztosítékot".

A háromtagú zsűri - Colm Toibin ír, Gish Jen kínai-amerikai és Pankaj Mishra indiai író - varázslatos kalandregényként jellemezte a művet. Rámutattak ugyanakkor, hogy a könyv egyben politikai tanmese és parabola is az emberi élet útjairól, a "vágyak hajója" és a "tettek szárazföldje" közötti távolságról.

Szu Tung legismertebb műve talán 1989-es Wives and Concubines című novellája, amelyből A vörös lámpások címmel készült Oscar-díjra is jelölt film. 2005-ös My Life as Emperor című könyve két évvel ezelőtt magyarul is megjelent az Ulpius-ház kiadásában Így éltem császár koromban címmel.

A Man Asian irodalmi díjat - amelyet a Booker-díjat is szponzoráló Man Group támogat - 2007-ben hozták létre, hogy elismerjék a térség íróit és segítsék nemzetközi megjelenésüket. A díjat olyan művek kaphatják, amelyeket még nem adtak ki angolul. Az elismerést első alkalommal is egy kínai szerző, Csiang Zsung (Jiang Rong) kapta Farkastotem című, azóta világsikerré vált és magyarul is megjelent könyvéért.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés