bezár
 

art&design

2009. 11. 17.
Kiállítás az 1987-es nagy brassói munkáslázadásról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 80-as évek legnagyobb rezsimellenes romániai munkáslázadásáról nyílik dokumentumkiállítás a Securitate, a volt román titkosszolgálat irattárának anyagából kedden Budapesten, a Román Kulturális Intézetben Az 1511-es bevetés - Brassó, 1987. november 15. címmel.

prae.hu

Brindusa Armanca, az intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a Securitate Irattárát Kutató Nemzeti Tanács munkájának eredményeként 25 darab 80 x 120 centiméteres tablón mutatják be a brassói munkáslázadás történetét. Emellett egy plazmatévén rövid dokumentumfilm is pereg az akkori eseményekről.

A tablókon az érdeklődő időrendi sorrendben követheti végig az eseményeket fotókon, dokumentumokon keresztül, így a fölkelés résztvevőinek meghurcolását, a kihallgatásokat - amelyek több mint 300 embert érintettek - rögzítő jegyzőkönyveket, azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy 61 embert kényszerlakhelyre száműztek, de vannak lehallgatási jegyzőkönyvek és olyan tárgyak , mint a lehallgatóberendezés, a teleobjektíves fényképezőgép, a gumibot és más vallatóeszközök.

A kiállítás középpontjában egy nagy vasszekrény áll, benne 25-30 fémfiókkal, azok tele a megfigyeltek kartotékaival. A brassói 1987. november 15. Egyesület kölcsönadott két olyan, most először kiállított amatőr felvételt is, amely a tüntető tömeget mutatja Brassó utcáin.
A Magyar Televízió korabeli híradók leírt változatát, a Magyar Rádió pedig az 1987-es brassói munkásfelkelésről a Kossuth Rádióban elhangzott hírek másolatát adta a tárlatra. Vannak a tablókon olyan magyar újságcikkrészletek is, amelyeknek forrása az MTI.

A 2010. január 15-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján jelen lesz Florin Postolachi, az egyesület elnöke, parlamenti képviselő, továbbá Silviu Moldovan, a Securitate irattára kutatórészlegének vezetője és két kutatója, valamint a munkáslázadás két résztvevője is, hogy látogatói kérdésekre válaszoljon.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés